Niet de Cito-toets, maar het advies van de basisschool is bepalend
NOS Nieuws

Dekker: schooladvies geeft de doorslag

Staatssecretaris Dekker is niet van plan de regels voor de toelating van kinderen op middelbare scholen weer aan te passen. Het advies van de basisschool wordt voortaan leidend en de uitslag van de Cito-toets speelt in principe geen rol meer.

In de Tweede Kamer bestaat onrust over middelbare scholen. Die zouden toch om toetsscores vragen en ze zouden kinderen lager indelen dan nodig is. De scholen zouden bang zijn dat kinderen in de loop van de tijd afzakken, bijvoorbeeld van vwo naar havo, en dat ze daardoor minpunten krijgen van de inspectie.

Koudwatervrees

Dekker vindt die angst van de scholen "koudwatervrees". "Als je een kind met een havo/vwo-advies bij voorbaat op de havo plaatst en hem daar houdt, zou dat heel erg dom zijn, want dan weet je zeker dat de inspectie vroeg of laat een keer langs komt."

De staatssecretaris noemt het advies van de basisschool de beste voorspeller voor schoolsucces in het voortgezet onderwijs. Hij vindt dat basisscholen zich niets moeten aantrekken van eventuele bemoeienis van de middelbare school.

Dekker over toetsen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl