NOS Nieuws

Kamer wil dat havo/vwo-klassen blijven

Er komen steeds minder middelbare scholen met echte brugklassen, zoals vmbo/havo of havo/vwo. Een groot deel van de Tweede Kamer vindt dat een probleem en wil dat er voldoende ruimte blijft voor gecombineerde klassen.

Middelbare scholen vragen aan de basisscholen een eenduidig schooladvies: of vmbo of havo of vwo. Gemengde schooladviezen worden vaak niet meer geaccepteerd.

CDA-Kamerlid Rog: "Voor sommige kinderen kun je niet op 11-jarige leeftijd al beslissen welke onderwijsroute ze moeten volgen. Dan heb je juist een gemengd advies nodig." D66 is het daarmee eens, zegt Kamerlid Van Meenen: "Voor sommige kinderen is het onduidelijk op welk niveau ze later terechtkomen en dan moet je ze de kans geven om te laten zien wat ze waard zijn."

Afrekencultuur

Regeringspartij PvdA vindt het belangrijk dat kinderen kunnen doorgroeien, zegt Kamerlid Ypma: "Kinderen moeten bij een vmbo/havo-advies de kans krijgen om de havo te gaan proberen. Dat betekent ook dat je de middelbare school moet belonen als ze kinderen kansen bieden en ze niet bestraffen als blijkt dat een kind na een jaar het niveau toch niet aankan."

Het probleem zit volgens de Kamerleden bij de afrekencultuur. Als een deel van de leerlingen afzakt van bijvoorbeeld vwo naar havo, levert het een minpunt op van de onderwijsinspectie. Deze cultuur moet stoppen, vinden de Kamerleden.

Angstiger

De angst voor een negatief oordeel van de onderwijsinspectie is toegenomen, doordat in plaats van de CITO-toets nu het advies van de basisschool de onderwijskeuze bepaalt. Dat versterkt de roep om duidelijke en veilige schooladviezen.

Om 10.45 uur gaat de Kamer in debat met staatssecretaris Dekker over de CITO, het schooladvies en de rol van de onderwijsinspectie. Dekker vindt het vooralsnog te vroeg om in te grijpen, omdat de nieuwe regels pas dit schooljaar zijn ingegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl