De Akropolis in de Griekse hoofdstad Athene
NOS Nieuws

Tweede Kamer positief over Grieks hervormingsplan

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn positief over de voorstellen van Griekenland om de overheidsbegroting op orde te krijgen en internationaal financiële steun te krijgen.

"Als de euro bij elkaar blijft, is dat goed voor iedereen", zegt PvdA-leider Samsom. Hij wijt de onrust in de aanloop naar de deal aan onervarenheid van de nieuwe Griekse regering. "Die is met het mandaat van de kiezer Europa ingerend en tot de conclusie gekomen dat er nog achttien landen zijn met ook ieder hun eigen democratie."

CDA-leider Buma reageert zuiniger, maar is blij dat Griekenland zich bij bepaalde eisen heeft neergelegd. "We moeten natuurlijk wel kijken hoe de afspraken echt uitpakken."

"Rutte is een eurofiel", vindt PVV-leider Wilders. Hij denkt dat Griekenland het geld nooit meer terugbetaalt. "Een dommer besluit kan ik me niet voorstellen. Dat Rutte hier opnieuw zijn handtekening onder zet is onvoorstelbaar."

Tweede Kamer positief over 'Griekenland'

Volgens minister Dijsselbloem van Financiën worden de leningen van Griekenland niet kwijtgescholden. "Ze krijgen er veel tijd voor maar aan het eind van die lange periode moet alles zijn terugbetaald."

Dijsselbloem was vanuit Brussel naar de Tweede Kamer gekomen om de afspraken met Griekenland toe te lichten. Hij kreeg veel complimenten. "Ik vind altijd dat je houding moet zijn 'We gaan samen verder', maar het betekent wel dat Griekenland de schouders eronder moet zetten."

Dijsselbloem in Den Haag over de afspraken met Griekenland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl