NOS Nieuws

Dijsselbloem en Commissie tevreden met lijst Athene

Dijsselbloem is positief over Griekse plannen

Eurogroep-voorzitter Dijsselbloem en de Europese Commissie zijn positief over het hervormingsplan dat Griekenland heeft ingeleverd om weer Europese steun te kunnen krijgen.

"Het is een goed startpunt om het proces met de Grieken verder in te gaan", zei Dijsselbloem tegen de NOS. De Europese Commissie gebruikt dezelfde bewoordingen (.pdf).

Eurocommissarissen Dombrovskis en Moscovici schrijven verder aan Dijsselbloem dat de maatregelen die de Grieken hebben aangekondigd hoopgevend zijn.

Maatregelen

Griekenland wil belastingontduiking en fraude harder aanpakken en een rechtvaardiger belastingstelsel invoeren. Dat betekent waarschijnlijk dat rijke Grieken meer belasting moeten gaan betalen.

Verder staat in het hervormingsplan dat de overheid beter gaat letten op de eigen uitgaven en het salarisstelsel in de publieke sector gaat hervormen. Ambtenarensalarissen worden niet verder gekort, maar de Griekse regering zegt dat dit niet betekent dat er meer geld aan salarissen wordt uitgegeven.

Ook komen er maatregelen voor de allerarmste Grieken. Zo krijgen die gratis voedsel en elektriciteit. Verder komen er voor burgers betere regelingen om hun schulden aan banken af te betalen.

Nieuwe steun

Athene moest met nieuwe voorstellen komen om verdere internationale financiële steun te krijgen. Experts van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank buigen zich over de plannen.

De trojka adviseert de Eurogroep over de financiële houdbaarheid van het plan, waarna die er een politiek oordeel over velt. Waarschijnlijk gebeurt dat vanmiddag, als de ministers van Financiën van de eurozone telefonisch vergaderen over de hervormingsplannen van de Griekse regering. Deze week of volgende week vergaderen de nationale parlementen over het plan uit Athene.

Wens

Dijsselbloem heeft gezegd dat het zijn uitdrukkelijke wens is om de Grieken in de eurozone te houden. "Het is niet nuttig om steeds een exit van welk euroland dan ook te bespreken. Daarvoor is er te veel politiek kapitaal geïnvesteerd", zei hij in het Europees Parlement.

Dijsselbloem zei verder dat Griekenland de lijst met hervormingen op tijd heeft ingeleverd. "De plannen waren gisteravond binnen om 23.15 uur, er was dus geen vertraging."

Gisteravond waren er berichten dat de Grieken de deadline niet zouden halen en dat ze pas vanochtend met de definitieve lijst zouden komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl