Geen onterechte declaraties Verheijen

Het Tweede Kamerlid Mark Verheijen (VVD) heeft geen onterechte declaraties ingediend in zijn tijd als gedeputeerde van de provincie Limburg. Dat concludeert de provincie Limburg op basis van een onderzoek naar declaraties dat zij door een extern bureau liet doen.

Het bureau deed geen inhoudelijk onderzoek naar de declaraties, maar keek of de controle door de provincie goed heeft gewerkt.

Het VVD-Kamerlid ligt sinds twee weken onder vuur omdat hij voor duizenden euro's onterechte declaraties zou hebben ingediend. De integriteitscommissie van de partij heeft die kwestie nog in onderzoek.

Dienstauto

Het onderzoeksbureau nam tien gevallen onder de loep en concludeerde dat de provincie de declaratieregels goed heeft toegepast. Gedeputeerde Staten trekken daaruit de conclusie dat Verheijen niets hoeft terug te betalen.  

Verheijen meent dat in drie gevallen wel degelijk sprake is van onjuist gebruik van provinciale voorzieningen, ter waarde van 399,90 euro. De VVD-politicus heeft beloofd dat bedrag terug te betalen. 

Verheijen wil geld terugstorten voor twee treinreizen die hij heeft betaald met de provinciale NS-Businesscard. Ook wil hij een ritje met de dienstauto naar een vergadering van politiek instituut ProDemos terugbetalen. Dat waren reizen die hij niet maakte als provinciebestuurder, maar als kandidaat-Kamerlid voor de VVD.

Oordeel

Het onderzoeksbureau benadrukt dat het geen inhoudelijk oordeel geeft over de declaraties. Het heeft alleen onderzocht of het declaratiesysteem nog steeds adequaat is en of de provincie dat juist heeft toegepast.

Op initiatief van de SP vergadert Provinciale Staten vanavond over de kwestie. 

Vorige week schortte Verheijen zijn werkzaamheden als Tweede Kamerlid voor onbepaalde tijd op. Hij wil niet reageren op de uitkomsten van het onderzoek en de conclusies van het provinciebestuur.

STER reclame