Personeel in een V&D-filiaal in Leiden
NOS Nieuws

V&D mag lonen vakbondsleden niet verlagen

V&D mag de lonen van werknemers die lid zijn van de vakbond niet met 5,8 procent verlagen. Dat heeft de rechter bepaald in een kort geding dat de vakbonden hadden aangespannen. "Werknemers hoeven niet te accepteren dat er eenzijdig een belangrijk deel van hun salaris wordt gekort", aldus de rechtbank.

De rechter verbood de loonsverlaging alleen voor leden van FNV en CNV. V&D zou de lonen van niet-vakbondsleden dus wel kunnen verlagen.

De rechtbank maakt dat onderscheid omdat "we niet hebben kunnen vaststellen dat de FNV namens alle werknemers optrad". "In deze kortgedingprocedure gaat de rechtbank er daarom van uit dat de FNV alleen namens de FNV-leden spreekt", zegt persrechter Erik Pennink. V&D schermde tijdens de zitting met een enquête waaruit zou blijken dat een groot deel van de leden een loonsverlaging accepteert.

Of het bedrijf nu de lonen van niet-vakbondsleden gaat verlagen is nog maar de vraag. In een eerste reactie zegt het warenhuis: "Bij het merendeel van de werknemers kunnen de maatregelen wel doorgevoerd worden. V&D beraadt zich hierover". V&D weet in principe niet of werknemers lid zijn van de vakbond. En werknemers kunnen natuurlijk alsnog lid worden. De keten vraagt een spoedappèl aan; dat is een hoger beroep bij een kort geding.

De rechtbank in Amsterdam
Rechtbank over onderscheid lid/niet-lid

Raar onderscheid

"We hebben gewonnen voor onze leden", zeg Niels Suijker van de FNV. "We hadden alleen aan de rechter gevraagd om ook namens alle werknemers tot dit oordeel te komen en dat heeft hij niet gedaan. De vraag is nu hoe V&D hiermee omgaat. Gaan ze nu een raar onderscheid maken in de salarisbetaling aan werknemers?"

Volgens Suijker is ongeveer een kwart van de V&D-werknemers lid van de vakbonden. "Een lidmaatschap van de vakbond loont dus in dit geval."

Reactie FNV op uitspraak rechter

Baangaranties

V&D zei eerder dat een loonsverlaging nodig is om de noodlijdende winkelketen overeind te houden.

De maatregel zou V&D zo'n 10 miljoen euro per jaar opleveren. Deskundigen op het gebied van arbeidsrecht zeiden eerder al dat V&D de lonen niet zomaar mag verlagen.

Wat de gevolgen zijn nu er geen algemeen loonoffer komt, is nog onduidelijk. De vakbonden hebben eerder gezegd best over de lonen te willen onderhandelen, maar geen eenzijdige verlaging van 5,8 procent te accepteren. Ook willen de bonden in ruil voor lagere lonen baangaranties.

Reactie V&D op uitspraak rechter

Huur

Om de kosten te drukken wilde V&D ook minder huur betalen. Dat leidde tot een kort geding van een verhuurder. De verhuurder eiste ontruiming van panden vanwege de eenzijdige huurverlaging. De toekomst van de keten kwam daardoor op het spel te staan.

Maar voor er een uitspraak kwam ging V&D met de verhuurders in overleg. Dat leidde tot een akkoord en een voorlopige redding: V&D en verhuurders gaan samen bekijken hoeveel ruimte er is voor huurverlagingen. En eigenaar Sun Capital investeert 60 miljoen in V&D.

Verhuurder IEF Capital zegt dat de uitspraak over de lonen niks verandert aan de afspraken met V&D: "Dit staat er helemaal los van. Wat ons betreft verandert er dan ook helemaal niks."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl