V&D-werknemers demonstreren in 2013 tegen de sluiting van een distributiecentrum
NOS Nieuws

'V&D mag lonen niet verlagen'

V&D mag niet zomaar eenzijdig de lonen verlagen. Dat zegt hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam Evert Verhulp.

De warenhuisketen maakt vandaag bekend de lonen van alle 5000 medewerkers per februari met 5,8 procent te verlagen. Het bedrijf heeft moeite het hoofd boven water te houden door de opkomst van verkoop via internet en nieuwe concurrenten als Primark.

Volgens Verhulp kan V&D de loonsverlaging niet zomaar doorvoeren. "Ze mogen wel aan elke individuele medewerker een voorstel doen voor het inleveren van salaris. Maar een werknemer kan gewoon nee zeggen."

Geen cao

Bij V&D is sprake van een bijzondere situatie, omdat de cao is verlopen. Wanneer er nog een cao zou zijn, zou een loonoffer überhaupt juridisch niet mogelijk zijn, omdat de afspraken in de cao altijd voor gaan. Nu de cao wel is verlopen, is er een mogelijkheid om dit wel door te voeren. Maar daarvoor is dus de toestemming van alle individuele medewerkers nodig.

Mocht het bedrijf toch per 1 februari het loon korten zonder toestemming, dan kan het personeel naar de rechter stappen, zegt Verhulp. Hij denkt dat V&D het niet zover laat komen. "Dat zou wel heel dom zijn. Dan krijgen ze een heleboel juridische procedures tegen zich." Zijn inschatting is dat dit slechts een aftrap is van salarisonderhandelingen, waarbij werknemers en bonden zwaar onder druk worden gezet. "Uiteindelijk zal het er waarschijnlijk op uitdraaien dat er wel een salarisverlaging komt, maar kleiner dan waar ze nu over spreken."

V&D zegt in een reactie de salarisvermindering wel "eenzijdig" toe te passen.

Uniek

Het vragen van een loonoffer door een groot bedrijf als V&D is vrij uniek, volgens Verhulp. Tien jaar geleden wilde TNT Post een loonkorting doorvoeren van 3 procent. Dat werd toen afgeschoten door vakbondsleden. Bij kleinere bedrijven gebeurt het wel regelmatig.

Een jaar geleden werd personeel van automatiseerder Capgemini gevraagd loon in te leveren. Dat was een andere situatie, zegt Verhulp. "Daarbij ging het alleen om oudere, dure werknemers, dus om een deel van het personeel. Nu gaat het om al het personeel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl