Burgemeester overmeestert terrorist

De burgemeester van Jeruzalem heeft samen met zijn beveiliger een Palestijn tegen de grond gewerkt die een orthodoxe jood had neergestoken. Dat gebeurde op een druk kruispunt, in de buurt van het stadhuis. 

Op beelden van bewakingscamera's is te zien hoe burgemeester Nir Barkat met zijn bodyguard snel naar de verdachte toe loopt, hem overmeestert en tegen de grond houdt. Zijn lijfwacht houdt de man met zijn wapen onder schot. Daarna nemen anderen het over. 

Na afloop zei de burgemeester dat toen zijn beveiliger het wapen op de Palestijn richtte, die zijn mes liet vallen. Daarop werkten ze hem tegen de grond om te voorkomen dat hij nog eens kon uithalen. 

Militair parachutist

Het slachtoffer van de Palestijn is met een steekwond naar het ziekenhuis gebracht. Volgens de politie is de orthodoxe jood niet in levensgevaar. Zijn aanvaller was een Palestijn van 18, die geen toestemming had om in Israël te zijn.

Barkat (55) was in het verleden officier bij de militaire parachutisten. Daarna was hij ondernemer in de ICT, tot hij in 2008 werd gekozen tot burgemeester van Jeruzalem. 

Spanningen

Het afgelopen jaar namen in Jeruzalem de spanningen toe over de toegang tot de Tempelberg waar de al-Aqsa moskee staat. De Tempelberg is de heiligste plaats in het jodendom en is in handen van Israël, terwijl voor de Palestijnen de al-Aqsa moskee erg belangrijk is.

STER reclame