De Tempelberg, een felbetwiste heuvel, maar waarom?
De Tempelberg, een felbetwiste heuvel in Oost-Jeruzalem. Van tijd tot tijd lopen de spanningen tussen Palestijnen en Israëliërs erover hoog op. Waarom is de Tempelberg zo belangrijk voor beide bevolkingsgroepen?
De Tempelberg ligt in het oosten van de oude stad van Jeruzalem en is voor zowel joden als moslims één van de heiligste plaatsen ter wereld. Volgens de islam reed de profeet Mohammed vanaf de Tempelberg met zijn paard de hemel in.
Al-Aqsa-moskee
Op de Haram al-Sharif, zoals moslims de Tempelberg noemen, staan onder meer de al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel, een bekend punt in Jeruzalem. Moslims beschouwen deze bouwwerken als de derde heilige plek in de islam, na Mekka en Medina in Saudi-Arabië. Bovendien zien de Palestijnen in Oost-Jeruzalem de hoofdstad van een toekomstige eigen staat.
Ook voor joden is de Tempelberg (Har ha-Bayit) van groot belang. Er moeten twee Joodse tempels hebben gestaan. De Klaagmuur is een overblijfsel van de Tweede Tempel, voor joden een belangrijke plek om te bidden.
Bidden
De Tempelberg staat officieel onder Palestijns bestuur. Alleen moslims mogen er bidden. Joden bidden bij de Klaagmuur en mogen alleen op gezette tijden de Tempelberg op.
Joodse activisten willen dat ook joden kunnen bidden op de Tempelberg zelf. Hun bezoek aan de berg wordt door moslims gezien als provocatie. Herhaaldelijk mondden conflicten tussen Palestijnen en Israëliërs uit in de bloedige confrontaties.
Deze week laaide het geweld weer op en besloot Israël de berg uit veiligheidsoverwegingen te sluiten, voor zowel joden als moslims. De laatste keer dat dat gebeurde was in september 2000 na een bezoek van de toenmalige Israëlische Likud-leider Ariel Sharon.
Sharon zei dat hij met een boodschap van vrede kwam, maar zijn bezoek aan de Tempelberg leidde tot een Palestijnse opstand. Deze 'Tweede Intifida' duurde bijna vijf jaar.