Inwoners van Marioepol houden een oefening in een schuilkelder EPA

Ondanks de wapenstilstand is er de afgelopen 24 uur opnieuw gevochten in Oost-Oekraïne. Volgens het Oekraïense leger hebben de separatisten plaatsen die onder controle staan van de regering tientallen keren beschoten. 

Zo zou er met mortieren zijn geschoten op een dorp in de buurt van de havenstad Marioepol. Die stad is in handen van de Oekraïense regering, maar Kiev vreest dat de separatisten naar de strategisch gelegen stad willen oprukken. 

Versterking

Het Oekraïense leger zegt dat er de afgelopen dagen twintig tanks, tien raketsystemen en een aantal vrachtwagens met militairen vanuit Rusland richting Novoazovsk zijn gebracht. Die plaats ligt ongeveer veertig kilometer ten oosten van Marioepol en is sinds augustus vorig jaar in handen van de separatisten.

Raketten

De pro-Russische rebellen zouden de afgelopen dag ook het stadje Koerachovo, ten westen van Donetsk, hebben beschoten met raketten.

Volgens een woordvoerder van het Oekraïense leger tonen de beschietingen aan dat de separatisten zich niet aan het staakt-het-vuren willen houden.  

Debaltsevo

Woensdag veroverden de separatisten de strategisch belangrijke stad Debaltsevo. Na weken van hevige strijd moest het Oekraïense leger zich terugtrekken

De separatisten beschuldigen op hun beurt het Oekraïense leger van het schenden van de wapenstilstand. Een vrouw zou in de buurt van Donetsk bij een aanval zijn gedood.

STER reclame