NOS Nieuws

'Terugtrekking Debaltsevo verliep chaotisch'

  • AFP
    Oekraïnse soldaten nadat ze Debaltsevo hebben verlaten
  • AFP
    Oekraïnse soldaten omhelsen elkaar na terugkeer uit Debaltsevo
  • EPA
    Oekraïense militairen verlaten de gevallen stad Debaltsevo

De terugtrekking van het Oekraïense leger uit de stad Debaltsevo is chaotisch verlopen. "Militairen keerden te voet, in voertuigen of pantservoertuigen terug uit de door pro-Russische separatisten omsingelde stad", zegt NOS-correspondent David Jan Godfroid.

De Oekraïense president Porosjenko zegt dat de terugtocht van de strijdkrachten was voorbereid en georganiseerd. Maar volgens Godfroid is er duidelijk sprake van een militaire nederlaag.

Niet opgewassen

Volgens Godfroid is het leger niet opgewassen tegen de separatisten. "Ze hebben te weinig wapens, manschappen en munitie. Dat biedt veel zorgen voor de toekomst. Oekraïne vraagt zich af hoe het nu verder moet."

De afgelopen dagen heeft de strijd om de stad 22 militairen het leven gekost. Meer dan 150 zijn gewond geraakt, zegt de stafchef van het Oekraïense leger volgens het Russische persbureau Interfax.

Het is heel moeilijk te zeggen of het onlangs in Wit-Rusland gesloten akkoord Minsk II nu van de baan is. Dat moet de komende dagen blijken, aldus Godfroid. "Mogelijk stoten de separatisten door om een groter gebied te veroveren. Maar het kan ook zijn dat ze na de inname van Debaltsevo het akkoord naleven."

Artjomovsk

In het nabijgelegen Artjomovsk is de angst groot dat die stad het volgende doelwit is, zegt Godfroid. "Mogelijk proberen de separatisten een landroute van Rusland naar de Krim te veroveren." Het schiereiland werd bijna een jaar geleden ingenomen door Rusland. Voor de Russen is het gebied nu alleen toegankelijk via de zee.

Tijdens het overleg voor Minsk II zijn er geen afspraken gemaakt over Debaltsevo. De Russische president Poetin en Porosjenko konden het niet eens worden over de stad.

Koenders

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) vindt de situatie bij Debaltsevo zeer zorgwekkend. De bewindsman noemt het offensief van de separatisten een ernstige schending van het staakt-het-vuren uit de Minsk-afspraken.

Gisteren bekrachtigde de VN-Veiligheidsraad het Minsk-akkoord. "Ook Rusland heeft zich verplicht de afspraken na te komen. Nu is het zaak dat Moskou zich ook aan zijn woord houdt."

Verder eist Koenders dat waarnemers van de OVSE "volledige en ongehinderde toegang krijgen tot beide zijden van de conflictlijn. Ook tot Debaltsevo."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl