Pro-Russische rebellen hebben Debaltsevo dagenlang van afstand onder vuur genomen
NOS Nieuws

'Gigantische schending van Minsk-II'

De Duitse regering noemt het optreden van de rebellen bij Debaltsevo een "gigantische schending" van het in Minsk gesloten akkoord.

Op de vraag of het zogenoemde Minsk-II nu is geklapt zegt regeringswoordvoerder Seibert dat hij daar geen ja of nee op kan antwoorden. Volgens hem was het de verwachting dat het moeilijk zou worden en blijkt dat nu. Seibert noemt de gebeurtenissen rond Debaltsevo een gevaar voor het akkoord en de vrede in Oekraïne.

Een woordvoerder van het Élysée heeft gezegd dat de Franse president Hollande, bondskanselier Merkel, de Russische president Poetin en de Oekraïense president Porosjenko -de vier die het akkoord van Minsk sloten- vanavond telefonisch zullen overleggen.

"Gepaste maatregelen"

Ook EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini heeft gereageerd op de val van Debaltsevo. Volgens haar overtreden de pro-Russische separatisten het akkoord en is de EU bereid om "gepaste maatregelen" te nemen als de gevechten doorgaan.

Mogherini wil dat de opstandelingen zich houden aan de afspraken van Minsk en de gisteren aangenomen VN-resolutie over Oekraïne. Dat betekent dat beide partijen alle militaire activiteiten moeten staken en zware wapens moeten terugtrekken van het front.

Lavrov

De Russische minister Lavrov zegt dat het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne overal wordt nageleefd, behalve bij Debaltsevo.

Over de stad konden de Russische president Poetin en de Oekraïense president Porosjenko het niet eens worden in de Wit-Russische hoofdstad. Er werden toen ook geen afspraken over gemaakt. De rebellen zagen het als hun grondgebied omdat de stad was omsingeld, Kiev sprak dat toen tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl