NOS Nieuws

Debaltsevo ingenomen door opstandelingen

Het Oekraïense leger trekt zich terug

Het Oekraïense leger heeft de stad Debaltsevo na weken van hevige strijd moeten opgeven. President Porosjenko zegt dat het leger bezig is met een geplande en georganiseerde terugtocht. Tachtig procent van de militairen zou de stad in het oosten van Oekraïne al hebben verlaten.

Nog twee colonnes staan op het punt om Debaltsevo te verlaten. Het leger heeft wekenlang met de pro-Russische separatisten strijd geleverd om Debaltsevo. De stad ligt tussen de door rebellen gecontroleerde regio's Donetsk en Loegansk.

Ware gezicht

Porosjenko zegt dat hij afgelopen nacht het bevel tot terugtrekking heeft gegeven, nadat OVSE-waarnemers de stad niet in mochten van de separatisten.

De president prees de Oekraïense militairen die bij Debaltsevo hebben gestreden. Hij deed dat op een vliegveld in Kiev, op weg naar Donbass om "de handen te schudden van onze helden".

Volgens hem laten de gebeurtenissen rond Debaltsevo het ware gezicht zien van "de door Rusland gesteunde bandieten en separatisten".

Porosjenko reageert op de inname van Debaltsevo

Opdracht

Eerder vanochtend werd al duidelijk dat tientallen Oekraïense tanks en legervoertuigen de stad verlieten. NOS-verslaggever Gert-Jan Dennekamp bij Debaltsevo zei ook al dat het leger een begin leek te hebben gemaakt met de terugtrekking.

Hij zag sporadisch grote legervrachtwagens voorbijkomen, richting Kiev. "Dat hebben we nog niet eerder gezien op deze weg. Ook heb ik met een commandant van een controlepost gesproken, hij zegt dat er bij hem al grote colonnes met materieel voorbij zijn gekomen."

Die commandant bevestigde tegenover Dennekamp dat er opdracht was gegeven om het gebied te verlaten.

'Het Oekraïense leger bleek niet opgewassen tegen de overmacht van de andere kant'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl