
'Sterke toename fraude binnen grote bedrijven'
Grote bedrijven, met 100 medewerkers of meer, zijn het afgelopen jaar vaker het slachtoffer geworden van fraude dan het jaar ervoor. Dat concludeert bedrijfsrecherchebureau Hoffmann op basis van zo'n 1500 bedrijfsonderzoeken in 2014. In de meeste gevallen betreft het gegevensfraude: het lekken van bedrijfsgevoelige informatie.
In 2013 was 2 procent van alle onderzochte bedrijven slachtoffer van gegevensfraude, in 2014 was dit 11 procent. Binnen grote bedrijven is het aandeel van deze fraudevorm met 70 procent het grootst. In 2013 was dit nog 55 procent.
Afname
Andere vormen van fraude betreffen onder meer fraude met goederen, geld en tijd. Dit kwam allemaal minder voor in 2014 vergeleken met een jaar eerder.
Fraudeurs geven vaak aan dat ze tot hun daad zijn gekomen vanwege financieel gewin en 'omdat het makkelijk ging'. Ook wordt als reden genoemd dat ze het slachtoffer waren van chantage of dat er werd gehandeld uit frustratie.
Cybercrime
Het afgelopen jaar zorgde cybercriminaliteit ook bij bedrijven opnieuw voor grote problemen. Hoffmann voorspelt in haar rapport dat deze in 2015 in hoeveelheid en omvang zullen toenemen. Zo zullen er meer zogenoemde DDoS-aanvallen plaatsvinden. Websites kunnen daardoor worden platgelegd om vervolgens de eigenaar van de site te kunnen afpersen.
De nieuwe trend in 2014 was dat criminelen hun pijlen steeds vaker richten op smartphones en tablets. Vooral via apps en spelletjes verschaffen ze zich toegang tot informatie op het apparaat. De verwachting is dat deze trend exponentieel doorzet in 2015.
Bekijk ook
Ministers: Google-software voor onderwijs is niet veilig genoeg
De privacyrisico's zijn te groot, schrijven de onderwijsministers. Rijksambtenaren maken voorlopig geen gebruik van Google Workspace.
Vrouwen over sterilisatie met Essure: 'Het leek zo mooi', maar veroorzaakte veel ellende
"Ik wil niet zielig gevonden worden, maar Bayer moet erkennen dat het hier niet goed is gegaan", zegt een van de vrouwen over haar deelname aan de claim tegen de fabrikant.
Dit zijn de economische gevolgen van de partijprogramma's naast elkaar gelegd
Hoeveel geld ze willen uitgeven aan onderwijs, zorg en klimaat, en hoe hard de staatsschuld oploopt verschilt flink.