'Frauderen in bedrijven gaat te gemakkelijk'

Steeds vaker zijn bedrijven slachtoffer van fraude. Bedrijfsrecherchebureau Hoffmann ontdekte vorig jaar bij 11 procent van 1500 onderzochte bedrijven dat er was gefraudeerd. In bijna alle gevallen gaat het om werknemers die zichzelf willen verrijken, zegt Richard Franken van Hoffmann.

Om welk type fraude gaat het?

"Soms gaat het om medewerkers die klantgegevens naar buiten brengen of laten lekken. Dat gaat dan vaak om gevoelige informatie, kennis over bijvoorbeeld productinformatie en cijfermatig materiaal. Het is kennis die het hart van het bedrijf en bedrijfsprocessen raakt. In andere gevallen gaat het om personeel dat gegevens manipuleert. Dat kunnen onjuiste declaraties zijn en valse facturen die medewerkers naar zichzelf laten overmaken."

Waarom gebeurt dit?

"In de meeste gevallen gaat het om mensen die geld nodig hebben en allerlei dingen uitproberen om uit de financiële zorgen te komen. We hebben de indruk dat dit nog een gevolg is van de recessie. De meeste fraudeurs zijn jonge medewerkers, die weinig binding hebben met het bedrijf. Vaak mensen met een contract voor een halfjaar dat misschien nog twee keer wordt verlengd, maar ze weten dat het een keer ophoudt. Sommigen redeneren dan: als ik toch niet mag blijven, waarom zou ik dan loyaal zijn aan mijn bedrijf."

Richard Franken van Hoffmann Bedrijfsrecherche

Gaat frauderen gemakkelijk?

"Ja, dat is onze conclusie. Medewerkers krijgen door de manier waarop leiding wordt gegeven soms veel vrijheid. We lopen hier aan tegen het begrip 'het nieuwe werken', werknemers die veel verantwoordelijkheid krijgen. Zoals werken op eigen apparatuur, zodat ze thuis op welk moment van de dag ook met bedrijfsinformatie aan de slag kunnen."

Wat gebeurt er met gelekte bedrijfsinformatie?

"Er is een markt voor dit soort informatie, vooral voor strategische kennis. Met een business plan wordt gewoon bij concurrenten gevent. Die trappen er soms in, maar het zijn ronduit strafbare handelingen. Je ziet ook vaker dat medewerkers geheime informatie gebruiken om in dezelfde handel voor zichzelf te beginnen, waarmee ze dus in strijd handelen met het concurrentiebeding."

Hoe staat het met cybercrime?

"Dat is een fenomeen apart dat vooral de laatste maanden steeds meer om zich heengrijpt. Het is verbazingwekkend dat we dit probleem in Nederland zo negeren. Het kan dan gaan om het platleggen van websites van grote banken, maar ook op kleinere schaal komt het voor. Een veel voorkomende variant is gijzeling van bedrijven, door het ict-systeem lam te leggen en dan geld te eisen. Veel bedrijven zijn tegen deze praktijken weinig of niet weerbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl