YouTube
NOS Nieuws

Week nationale rouw in Egypte na moord op 21 christenen

President Abdel Fattah al-Sisi heeft in Egypte een week van nationale rouw afgekondigd na de moord op 21 koptische christenen. De 21 werden in Libië onthoofd door strijders van IS.

In een tv-toespraak zei Sisi dat Egypte op een "passende" manier zal reageren op de onthoofdingen. Het is niet duidelijk op welke manier en wanneer dat zal zijn.

De koptische christenen uit Egypte werkten als gastarbeider in Libië. Daar werden ze eind december of begin januari ontvoerd door de Libische tak van het jihadleger IS. Het was de eerste terreurdaad van die Libische tak en ook voor het eerst dat IS christenen als doelwit had. President Sisi noemt de moord op zijn landgenoten een barbaarse terreurdaad.

President Sisi van Egypte zweert wraak

Westerlingen

Tot nu toe waren vooral westerlingen het slachtoffer van onthoofding door IS, net als twee Japanners. Ook werd in Syrië een Jordaanse piloot levend verbrand.

De 21 kopten werden hoogstwaarschijnlijk een paar dagen geleden al vermoord. Toen verschenen foto's waarop zij te zien waren op een strand in Libië, gekleed in een oranje gewaad. Bij hen liepen in het zwart geklede IS-strijders met messen. IS zette zondagavond videobeelden van de onthoofding op internet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl