De Egyptische president Sisi waarschuwt de bevolking niet naar Libië te reizen
NOS Nieuws

IS publiceert foto's van ontvoerde Egyptenaren in Libië

IS heeft foto's naar buiten gebracht waarop 21 Egyptenaren te zien zouden zijn die de terreurorganisatie onlangs in Libië heeft ontvoerd. Op de foto's zitten de gegijzelden in oranje overalls op een strand. Achter elke gegijzelde staat een gemaskerd IS-lid met een mes.

Egypte onderzoekt of het klopt wat IS beweert, maar volgens NOS-correspondent Sander van Hoorn wijst alles erop dat de beelden echt zijn. Volgens Van Hoorn zijn de foto's waarschijnlijk onlangs gemaakt aan de Libische kust.

Evacueren

Meteen nadat de beelden waren opgedoken, heeft de Egyptische president Sisi opdracht gegeven alle Egyptenaren die weg willen uit Libië te evacueren. De regering in Caïro waarschuwt de bevolking niet naar het buurland te gaan.

De Egyptenaren op de foto's zouden gastarbeiders zijn die tussen eind december en begin januari in de Libische kuststad Sirte zijn ontvoerd door strijders die zich hadden aangesloten bij IS. Vorige maand eiste IS de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering. Sindsdien proberen de Egyptische autoriteiten de gegijzelden vrij te krijgen.

'Kruisvaarders'

IS noemt de gegijzelden 'koptische kruisvaarders van Egypte'. De terroristen zeggen de mannen te hebben gekidnapt uit wraak. Volgens IS heeft de Koptische Kerk vrouwen gemarteld en vermoord die zich tot de islam hebben bekeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl