Politie doet onderzoek in de buurt van de schietpartij EPA

De Deense politie is met man en macht op zoek naar de man die vanmiddag het vuur opende bij een bijeenkomst over vrijheid van meningsuiting. De politie ging aanvankelijk uit van twee daders, maar denkt nu dat er maar één schutter was.

De vluchtauto die de man heeft na de aanslag heeft gebruikt, is inmiddels teruggevonden. Van de schutter zelf ontbreekt ieder spoor.

De politie houdt er rekening mee dat hij per trein is gevlucht en heeft reizigers gevraagd om de politie in te schakelen als ze verdachte personen zien.

Signalement

De politie heeft een signalement en een foto van de verdachte vrijgegeven. Het gaat om een relatief lange man, van 25 tot 30 jaar, met een Arabisch uiterlijk. Hij droeg donkere kleding. 

Ook is een geluidsopname van de aanslag naar buiten gekomen. Opvallend is dat geen van de aanwezigen in het café schreeuwt.

De politie heeft deze foto vrijgegeven Københavns Politi

Aanslag

De politie gaat ervan uit dat de actie in het café in Kopenhagen een terreuraanslag was. Een van de aanwezigen was cartoonist Lars Vilks, die in 2007 controversiële tekeningen over de profeet Mohammed maakte. Meerdere moordpogingen op Vilks zijn sindsdien verijdeld.

Premier Thorning-Schmidt heeft het café vanavond bezocht. "Dit is niet hoe Denemarken hoort te zijn", zei ze.

Rolien Créton: politie gaat uit van aanslag

Onder de aanwezigen in het café was ook de Franse ambassadeur in Denemarken. Hij was uitgenodigd voor een debat over de vrijheid van meningsuiting, naar aanleiding van de aanslag op het satirische blad Charlie Hebdo in januari. Ambassadeur Zimeray bleef ongedeerd.

Duitsland

De Duitse publieke omroep NDR meldt dat de Duitse politie de grens bij Flensburg extra bewaakt, om te voorkomen dat de dader Duitsland binnenkomt. Volgens de NDR wordt met twee extra auto's naar hem uitgekeken.

STER reclame