Separatisten bij Debaltsevo, vier dagen geleden
NOS Nieuws

'Separatisten in Oost-Oekraïne voeren versterkingen aan'

Pro-Russische separatisten hebben hun posities in de meest omstreden gebieden in Oost-Oekraïne versterkt. Dat zegt een woordvoerder van het Oekraïense leger. Het bericht past in het beeld dat de separatisten zoveel mogelijk gebied willen veroveren voordat het staakt-het-vuren van kracht wordt. Dat is zondagochtend 00.00 uur plaatselijke tijd.

Bij de gevechten in het gebied zijn vandaag en gisteren volgens Kiev elf Oekraïense militairen omgekomen en veertig gewond geraakt. Vooral rond Debaltsevo wordt hard gevochten. De stad tussen Donetsk en Loegansk is een knooppunt van wegen en spoorlijnen. De stad is nog altijd in handen van het Oekraïense troepen, maar vrijwel volledig omsingeld door de separatisten.

President Poetin zei gisteren dat er in het akkoord van Minsk geen afspraken over Debaltsevo zijn gemaakt. Kiev en de separatisten moeten volgens hem onderling uitmaken wie de stad in handen krijgt. De separatisten eisen dat de verdedigers van de stad de wapens neerleggen.

Burgers

In een dorp in de buurt van Loegansk kwamen twee burgers om het leven en raakten er zestig gewond toen een granaat op een café terechtkwam. Ook elders in het dorp kwamen granaten neer, waardoor de bewoners nu zonder elektriciteit en water zitten.

Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma is in de omgeving van Donetsk. Separatisten vertelden hem dat zij niets op hebben met het staakt-het-vuren en er alles aan zullen doen om de Oekraïense militairen terug te dringen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl