Pro-Russische strijder bij uitgebrande bussen in Donetsk, Oost-Oekraïne
NOS Nieuws

'Strijders Oost-Oekraïne geloven niet in akkoord'

"De pro-Russische separatisten hebben maar weinig op met het akkoord over het staakt-het-vuren", zegt Nieuwsuurverslaggever Rudy Bouma. Hij is in Donetsk, in het oosten van Oekraïne waar de separatisten de scepter zwaaien.

Hij verwacht niet dat de strijders zich veel zullen aantrekken van het akkoord dat gisteren in Minsk werd bereikt. "De separatisten die ik hier heb gesproken, zijn allemaal strijdbaar. 'Het bloed van onze broeders heeft hier gevloeid, wij zullen ons met hand en tand verdedigen', zeggen ze. 'De enige manier om met de Oekraïners te praten, is door ze eruit te gooien', zei een strijder die ik gisteren sprak in het ziekenhuis."

Wat de Oekraïense militairen van het akkoord vinden, kan Bouma niet zeggen. "Ik zit nu al ruim een week tussen de separatisten in Donetsk. Wat het Oekraïense leger denkt, kan ik van hieruit niet optekenen."

Er zal zeker de komende dagen nog flink gevochten worden.

Verslaggever Rudy Bouma vanuit Donetsk

Zeker de afgelopen dagen is er harder gevochten dan normaal, zegt Bouma. "Dat was in de dagen voor de onderhandelingen in Minsk absoluut het geval en ook in de aanloop naar het bestand zal dat zo gaan. De separatisten proberen voordat het staakt-het-vuren ingaat zoveel mogelijk gebied in handen te krijgen. Zo ging het ook in de dagen voorafgaand aan het vorige bestand in september."

Zware wapens

Hoewel in het akkoord staat dat de zware wapens moeten verdwijnen uit het gebied, waren er gisteren toch berichten over tanks en raketinstallaties die Oost-Oekraïne binnen werden gereden. "Maar dat soort berichten is heel moeilijk te controleren", zegt Bouma.

"Bewijs is er niet en er zijn heel weinig journalisten in het gebied bij de grens met Rusland, terwijl hulpverleners zeggen dat de situatie juist daar heel schrijnend is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl