De Servische grenspolitie onderschept vluchtelingen uit Kosovo
NOS Nieuws

Servië houdt vluchtelingen naar EU tegen

Servië heeft maatregelen genomen om de vluchtelingenstroom uit Kosovo via Servië naar de Europese Unie in te dammen. Aan de grens met Hongarije wordt intensiever gepatrouilleerd en er is een elite-eenheid geformeerd om vluchtelingen op te sporen.

De laatste maanden proberen steeds meer mensen Kosovo, een van de armste landen in Europa, te ontvluchten. Ze proberen via Servië de EU-lidstaat Hongarije te bereiken. De Servische autoriteiten zeggen dat Hongaarse en Servische grenswachten dagelijks zo'n duizend mensen tegenhouden.

De route via Servië is populair onder Kosovaarse migranten omdat Servië geen officiële controles heeft aan de onderlinge grens. Servië accepteert de onafhankelijkheid van het gebied niet en houdt slechts een 'administratieve controle'. Vanuit Servië sluiten de Kosovaren aan bij een bekende mensensmokkelroute richting Hongarije. Onder de vluchtelingen zijn ook Syriërs, Afghanen en Irakezen.

Groeiende vluchtelingenstroom

In de eerste zes weken van dit jaar hebben 23.000 vluchtelingen asiel aangevraagd in Hongarije, de helft van het totale aantal (46.000) van vorig jaar. Kosovo zegt dat sinds de zomer 100.000 inwoners het land hebben verlaten. Ze willen vooral aan de armoede ontkomen. Nog geen veertig procent van de Kosovaren heeft een baan.

De vluchtelingen proberen Hongarije te bereiken via bevroren rivieren en door de bossen in het grensgebied. Vandaar proberen ze door te reizen naar andere landen van de paspoortvrije Schengen-zone. De populairste landen onder de asielzoekers zijn Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Zweden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl