Balkan als sluiproute naar het Westen
Hij noemt zich Wakil Hoessein en zegt dat hij een vluchteling uit Afghanistan is. Zijn plastic tentje is volgepropt met dekens tegen de kerstkou. Hij kampeert op het terrein van een asielzoekerscentrum in Servië.
Naar binnen kan hij niet, omdat zijn papieren niet in orde zijn. Hoe dan ook heeft Hoessein zijn zinnen gezet op een andere bestemming. Duitsland bijvoorbeeld, maar in ieder geval ergens in de Europese Unie. Nu is zijn geld op, maar als hij weer wat op zak heeft, probeert hij het weer, vertelt hij.
Hoessein wil Midden- en West-Europa bereiken via de Balkanroute. Volgens de statistieken wordt deze mensensmokkelroute relatief weinig gebruikt; veruit de meeste illegale migranten proberen het via de Middellandse Zee. Maar de verscherpte controles daar leiden nu en dan tot een groeiende populariteit van de Balkanroute.
De route gaat via Turkije of de Zwarte Zee naar Bulgarije, vervolgens naar Macedonië en Servië, waar asielzoekers een voorlopige verblijfsvergunning kunnen aanvragen. Maar op antwoord wachten velen niet. Ze gaan door, naar Hongarije of via Kroatië naar Slovenië, waar ze de Schengenzone van paspoortvrij reizen bereiken. Daar doen ze een nieuwe aanvraag.
Servië weet zich nauwelijks raad met de vluchtelingen, al is er het afgelopen jaar wel wat verbeterd. Er zijn meer opvangcentra gekomen en de aanvraag van papieren kan nu in een centrum gebeuren. Chaotische reizen naar het dichtstbijzijnde politiebureau behoren tot het verleden, vertelt de directeur van het asielzoekerscentrum in Bogovadja, zo'n 100 kilometer van Belgrado.
Maar voor de mensen die in de tuin kamperen, maakt dat weinig uit. Zij zijn hier slechts tijdelijk. Om even op kracht te komen voor een nieuwe poging de EU binnen te komen.