Minister Maas nam vorige maand deel aan een anti-Pegida-protest in Berlijn AFP

In Duitsland is het aantal rechtsextremistische aanvallen op asielzoekerscentra het afgelopen jaar verdrievoudigd. In 2014 telde de politie 150 incidenten. Een jaar eerder waren dat er nog vijftig. Vooral in de laatste drie maanden van vorig jaar waren er veel meldingen: 67 in totaal.  

Deskundigen denken dat er een verband bestaat met het toegenomen aantal vluchtelingen en de opkomst van de omstreden anti-islambeweging Pegida, die protesten organiseert in diverse grote steden.

Hakenkruisen

De aanvallen varieerden van bekladdingen met hakenkruisen tot beschietingen en brandstichting. In totaal raakten negen mensen gewond. De brandweer moest meerdere keren uitrukken nadat extremisten onbewoonde woningen voor asielzoekers in brand hadden gezet. 

"Geweld zullen we niet tolereren", zei minister Heiko Maas van Justitie in reactie op de cijfers. Hij noemde de daden "laf en verachtelijk". 

Bang

Gisteren nog lieten onbekenden in het noordelijke Escheburg (deelstaat Sleeswijk-Holstein) een net ingericht opvanghuis voor Iraakse vluchtelingen in vlammen opgaan. Deelstaatpremier Albi zei toen: "We zullen jacht op jullie maken, we zullen jullie krijgen en veroordelen. Jullie maken ons niet bang". 

De meeste incidenten gebeurden in Berlijn en in de deelstaten Beieren en Saksen, waar eind vorig jaar veel mensen deelnamen aan de Pegida-protesten. 

STER reclame