De opkomst in Dresden was nog groter dan de vorige keer
NOS Nieuws

Duitsland worstelt met anti-islambeweging Pegida

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

  • Jeroen Wollaars

    Correspondent Duitsland

Duitsland worstelt met Pegida, de beweging die formeel "Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Avondland" heet. Een groep die steeds meer Duitsers op de been weet te brengen en de islam tot zondebok maakt voor alles wat niet goed gaat in Duitsland.

Vanavond demonstreren ze voor de negende keer, met een zogeheten "wandeling" in Dresden. De demonstranten willen dat Duitsland minder asielzoekers opneemt en dat moslims beter integreren. En omstreden of niet, weer zijn er meer mensen op afgekomen dan de vorige keer. Volgens de politie gaat het om 15.000 demonstranten.

Opmerkelijk, want Dresden is een stad van een half miljoen inwoners, van wie nog geen 5 procent allochtoon is. En toch groeit juist hier de woede tegen wat de demonstranten de ‘islamisering' noemen.

Kunnen we de toestroom van vluchtelingen wel aan?

Burgemeester Lupart van Reuth

Onder de demonstranten is ook een burgemeester uit Reuth, 200 kilometer van Dresden verwijderd. " Ik ben bezorgd. Kunnen we de toestroom van vluchtelingen wel aan?"

De beweging is omstreden in Duitsland. Hoewel het grote deel van de demonstranten “Wutbürger” zijn, bezorgde en in de politiek teleurgestelde burgers, lopen er elke keer ook neonazi’s en andere aanhangers van extreemrechtse partijen mee.

De oprichter van Pegida: Lutz Bachmann

Lutz Bachmann is de beweging begonnen op Facebook. De leider van Pegida heeft een lang strafblad, voor onder andere diefstal en geweldpleging. Veel gevestigde politieke partijen waarschuwen dat de beweging extreemrechtse ideologie goedpraat.

Het protest blijft niet beperkt tot Dresden. Ook in Düsseldorf, Kassel, Würzburg, Leipzig, en Bonn vindt Pegida weerklank. En ook al komen er minder mensen op af dan in Dresden, de beweging groeit. Naast de Duitse Facebookpagina, is er nu ook een Oostenrijkse. Ook daarop wordt aangekondigd dat er binnenkort een demonstratie komt.

Bij de demonstratie loopt zelfs een Nederlandse deelnemer rond. "We willen dat dit een Europese beweging wordt", zegt Ed uit Utrecht. "We komen 15 januari ook naar Nederland voor een mars voor de veiligheid."

De situatie brengt de Duitse politiek in een lastig parket. Want dwars door alle partijen heen zijn de meningen verdeeld. “Hier is geen plaats voor een hetze of laster tegen mensen die uit andere landen hierheen zijn gekomen”, zei bondskanselier Merkel vandaag.

Maar zelfs binnen haar eigen CDU zijn ook tegengeluiden te horen. "Deze zorgen moeten we serieus nemen, we moeten erover in gesprek”, zei bijvoorbeeld Thomas de Maizière, CDU-minister van Binnenlandse Zaken eerder.

De Duitse politiek worstelt met de anti-islambeweging Pegida

Volgens onderzoek van Der Spiegel is eenderde van alle Duitsers bang voor islamisering. Critici van de beweging wijzen erop dat dat zo’n vaart niet zal lopen: in de deelstaat Saksen waar Dresden ligt is 0,4 procent van de bevolking moslim. Toch is er steeds meer kritiek op het Duitse asielbeleid. Dit jaar neemt Duitsland naar verwachting 200.000 mensen op, tien keer meer dan Nederland. En de opvang van al die mensen zorgt op veel plekken voor problemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl