ANP
NOS Nieuws

V&D is voorlopig gered

V&D is voorlopig gered. Sun Capital, de eigenaar van V&D, de banken en de verhuurders van de V&D-panden zijn tot een akkoord gekomen.

V&D topman

Er is een oplossing voor de financiering op korte termijn. Uiterlijk halverwege deze week zal V&D weer voldoende geld hebben om alle leveranciers te kunnen betalen. Het warenhuis had snel 24 miljoen euro nodig.

Voor de langere termijn ligt er een basisakkoord waarover individuele partijen nog verder moeten praten. Zo is er de mogelijkheid om afspraken te maken over huurverlagingen in de toekomst.

Volgens IEF Capital, eigenaar van twaalf panden, gingen de pandeigenaren al zaterdag akkoord met dit plan. Vandaag zijn ook de banken en Sun Capital akkoord gegaan.

Problemen opstapelen

"De onderhandelingen hebben ongelooflijk lang geduurd", zegt verslaggever Wessel de Jong. Volgens hem is het ook een beetje de eigen schuld van V&D geweest dat de onderhandelingen zo complex waren, want het concern heeft de problemen laten opstapelen.

"Dat is ook de kritiek van alle partijen", aldus De Jong. "Verschillende verhuurders zeggen dat ze een jaar geleden al gewaarschuwd hebben dat er betalingsproblemen aankwamen en dat het ingewikkeld werd." Afgelopen weekend kwam alles bij elkaar en moest V&D onderhandelen met zowel de verhuurders als de bonden.

Medewerkers

Met de vakbonden heeft V&D nog geen overeenstemming. V&D wil met hen nog verder onderhandelen over een loonkostenverlaging. Volgens V&D moeten de lonen omlaag, omdat die in het warenhuis hoger zijn dan bij vergelijkbare winkels.

Het warenhuis hoopt weer met de bonden om tafel te kunnen om een uitspraak van de rechter te voorkomen. De bonden waren naar de rechter gestapt om een salarisverlaging van 5,8 procent van het personeel te voorkomen.

V&D

Topman Don Roach is tevreden met het resultaat: "De financiering van V&D is hiermee structureel op orde en we zullen nu hard verder werken aan een gezonde, winstgevende toekomst."

Hij dankt IEF Capital voor de voortrekkersrol die zij hebben gespeeld bij de onderhandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl