Boeken bij warenhuis V en D
NOS Nieuws

Vaste boekenprijs blijft voorlopig

Het kabinet laat de vaste boekenprijs voorlopig in stand. Er zijn pleidooien, onder meer van de Autoriteit Consument en Markt, om die vaste prijs af te schaffen. Het systeem dat boeken, waar ze ook verkocht worden, dezelfde prijs hebben, zou achterhaald zijn.

Maar het kabinet is het eens met de Raad voor Cultuur dat de wet op de vaste boekenprijs moet blijven. Volgens minister Bussemaker is de wet een van de instrumenten voor een "vitale leescultuur".

Kwetsbare titels

Bussemaker vindt het belangrijk dat ook kwetsbare titels zoals essays en boeken van beginnende auteurs verkocht worden, juist in een tijd van teruglopende inkomsten en ingrijpende ontwikkelingen rond digitalisering. De minister benadrukt dat de vaste boekenprijs uitgevers en boekverkopers financiële ruimte geeft om ook minder goed verkopende boeken in hun assortiment op te nemen.

Het kabinet wil wel de situatie over vier jaar nog eens bekijken. In de tussentijd moet de branche laten zien dat de wet zorgt voor stimulering van het aanbod van minder courante titels. Ook moet de branche innoveren en de krachten bundelen.

Gelijk speelveld

Uitgevers en boekverkopers zijn blij met het besluit van de minister. Volgens de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB) waarborgt de wet een gelijk speelveld voor alle partijen, groot en klein.

"Het maatschappelijk belang van een geletterde samenleving en het lezen van boeken als middel voor de zelfontplooiing en ontwikkeling voor Nederlanders van alle leeftijden, kan moeilijk overschat worden", zegt Ria Derks van de KVB in een reactie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl