NOS NieuwsAangepast

RvC: vaste boekenprijs moet blijven

Het afschaffen van de vaste boekenprijs is volgens de Raad voor Cultuur op dit moment onverantwoord vanwege de economische omstandigheden. De raad schrijft vandaag in een advies aan de regering dat de regeling daarom de komende vier jaar moet blijven bestaan.

De vaste boekenprijs betekent dat boeken, waar ze ook verkocht worden, dezelfde prijs hebben. Die prijs wordt bepaald door de uitgeverij. Het idee is dat uitgevers zo ook boeken met wat lagere verkoopcijfers kunnen verkopen, en niet alleen bestsellers. Als bestsellers voor een vaste prijs worden verkocht, kunnen boekhandels ook de wat minder snel verkopende titels aanhouden.

De Raad voor Cultuur schrijft in een advies aan de regering dat er nog wel onduidelijkheid bestaat over de effectiviteit van de wet. Daarom adviseert de raad een aantal veranderingen.

Steunmaatregelen

Zo moet de relatie tussen de overheid en de boekensector veranderen, en moet de branche opener zijn over de verkoopcijfers. Partijen in de sector moeten meer gaan samenwerken.

De overheid moet onderzoeken of er andere maatregelen nodig zijn om de boekensector extra te ondersteunen, zodat de leescultuur wordt bevorderd.

Kritiek

Vorige maand bekritiseerde de Autoriteit Consument en Markt de vaste boekenprijs. Volgens de ACM is de regeling achterhaald en niet effectief, en moet hij daarom worden afgeschaft.

Volgens de ACM klopt het niet dat de regeling goed is voor minder snel verkopende titels. Regulering leidt volgens de autoriteit juist tot hogere prijzen en minder verkochte boeken.

Bovendien vindt de ACM de vaste boekenprijs achterhaald in een tijd met elektronische boeken en schrijvers die zelf op internet publiceren. Voor e-books is er geen vaste prijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl