ANP

De verdachten in de omvangrijke loverboy-zaak in Valkenburg gaan gebukt onder hevige stress. Dat zegt Joris van de Bergh, advocaat van meerdere verdachten, in gesprek met het NOS Radio 1 Journaal. "Ze hebben angst voor wat er komen gaat", zegt Van de Bergh. "Angst voor de spanning in de thuissituatie bijvoorbeeld. Zeker nu er weer meer berichten in de media verschijnen."

Vanmorgen werd bekend dat één van de verdachten zelfmoord heeft gepleegd. Het is de man die als eerste werd opgepakt. De stress zou hem te veel zijn geworden, melden Limburgse media. Hij werd in oktober vorig jaar op heterdaad betrapt in een hotel in Valkenburg met het 16-jarige meisje om wie de zaak draait.

OM speelt een rol

Van de Bergh kende de man niet, maar volgens de advocaat hebben ook zijn cliënten last van stress. Dat zou onder meer komen door uitlatingen van het Openbaar Ministerie: "Het OM heeft, als we de mediaberichten mogen geloven, in een zitting te kennen gegeven deze mensen aan te zullen houden en daarmee geen rekening te zullen houden met persoonlijke situaties. Zoals het feit dat sommigen gewoon een vrouw en kinderen hebben, maar ook werk. In die zin speelt het OM bij die emoties wel een rol."

Het Openbaar Ministerie zou nog niet als zodanig hebben gehandeld. "Sterker nog, ik heb eind vorige week een brief geschreven aan het OM dat dat wat mij betreft niet de bedoeling kan zijn in deze zaak. En mede naar aanleiding van die brief heeft het OM contact met mij opgenomen en hebben ze eerder gedane uitlatingen in de media behoorlijk genuanceerd."

Mijn cliënten hadden geen idee dat ze jonger was dan 18.

Joris van de Bergh, advocaat

Los van de stress zijn zijn cliënten "heel erg schuldbewust", zegt Van de Bergh. "In die zin dat zij van tevoren ook niet wisten of het vermoeden hadden dat het meisje jonger was dan 18. Nu ze daarmee geconfronteerd zijn, voelen ze zich behoorlijk schuldig. Sommigen zeggen: ‘ik voel me vies nu ik weet dat er seks heeft plaatsgevonden met een 16-jarig meisje’."

Volgens Van de Bergh hadden zijn cliënten geen idee dat ze zo jong was. "Op het moment dat ze contact zochten via die advertentie waren ze op zoek naar seks met een prostituee. Het was niet te zien dat ze 16 was en dat was ook uit de advertentie niet af te leiden."

Tachtig mannen

Het meisje is mogelijk misbruikt door tachtig mannen. In de prullenbak in de hotelkamer van het hotel vond de politie tientallen condooms. Het DNA-materiaal wordt gebruikt om verdachten te identificeren.

Mannen die hebben betaald voor seks met de minderjarige kunnen tot vier jaar cel krijgen. De 21-jarige pooier kan 12 jaar gevangenisstraf krijgen.

STER reclame