VVD en PvdA willen terughoudendheid rondom MH17

Coalitiepartijen VVD en PvdA pleiten voor terughoudendheid rondom de nasleep van de ramp met vlucht MH17. 

Volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke loopt een Kamerlid kans het onafhankelijke onderzoek voor de voeten te lopen als hij zich te veel in het onderzoek mengt. "Het is een onderzoek waarbij iedereen meekijkt. Dit vraagt iets van ons, parlementariërs. Terughoudendheid, maar ook de discipline om het vertrouwen dat we aan die onderzoekers hebben gegeven niet telkens weer in te trekken." 

Volksvertegenwoordigers hebben volgens PvdA'er Michiel Servaes de "heel dure plicht om uiterst zorgvuldig en met respect om te gaan met de nasleep van deze vreselijke ramp". Servaes vindt het een "duidelijk signaal" dat de nabestaanden hebben aangegeven dat al het nieuws rondom MH17 "verwarrend is en extra pijn doet". 

Oppositie

D66-Kamerlid Sjoerdsma wees er tijdens het debat op dat hij ook brieven van nabestaanden krijgt waarin hem juist wordt gevraagd door te gaan met vragen stellen.  Hij heeft juist "steeds meer vragen over dit dossier". Zo wil Sjoerdsma weten waarom het neerschieten van twintig vliegtuigen en helikopters in de maanden voorafgaand aan de ramp met de MH17 geen reden was om de Nederlandse luchtvaartautoriteiten te waarschuwen. Ook SP, CDA, PVV en Groep Bontes blijven aandringen op meer informatie.

Sjoerdsma heeft samen met CDA-Kamerlid Omtzigt al vele tientallen Kamervragen over de ramp gesteld. De oppositieleden brengen het kabinet in verlegenheid met het verwijt of op zijn minst de suggestie dat de overheid nalatig is geweest en dat met rookgordijnen probeert te verbergen.

STER reclame