Varoufakis (r) kreeg in Berlijn nul op rekest
NOS Nieuws

Harde confrontatie tussen Athene en Berlijn

  • Marten Wiegman

    Redacteur internationale economie

  • Marten Wiegman

    Redacteur internationale economie

Ogenschijnlijk rustig zaten de ministers van Duitsland en Griekenland achter de tafel tijdens een persconferentie in het ministerie van Financiën in Berlijn. Vriendelijk en welbespraakt gaven Schäuble en Varoufakis elkaar een lesje in Europese geschiedenis. Over respect voor democratie, over Europese integratie, over trotse burgers en over het recht om je eigen beleid te voeren.

Maar het concrete doel van hun ontmoeting, praten over een oplossing voor Griekenland en de eurozone, is volledig buiten beeld geraakt.

De Griekse voorstellen gaan volkomen de verkeerde kant op, u moet eerst de bestaande afspraken nakomen, zei de Duitse minister van Financiën.

Wij willen een beetje tijd, een overbruggingskrediet, de kans om een einde te maken aan de crisis in Griekenland, was het pleidooi van minister Varoufakis er lijnrecht tegenover.

Buigen of barsten

De tournee van de Griekse premier en zijn minister van Financiën eindigt in een zware teleurstelling. Het afgelopen weekeinde begonnen ze met hun stropdasloze diplomatie. Met veel energie, optimisme en daadkracht probeerden ze steun te vinden voor een nieuwe aanpak van de Griekse crisis.

Maar nu ze weer huiswaarts keren, hebben ze in Berlijn een hard 'Nein' te horen gekregen en heeft de ECB aangekondigd de geldkraan volgende week verder dicht te draaien. Een basis voor een volgend gesprek lijkt moeilijk te vinden, ook al blijft iedereen benadrukken dat ze Europese partners zijn en blijven.

Eurogroep

Het officiële platform waar nu verder gepraat moet worden, is de eurogroep, onder leiding van Jeroen Dijsselbloem. De afgelopen maanden was het mantra in Brussel dat er inmiddels veel is gedaan, waardoor een nieuwe financiële crisis veel minder waarschijnlijk is. Ook als het mis zou lopen met Griekenland.

Nu lijkt het er sterk op dat vooral de politieke samenwerking moet worden gered na de harde confrontaties in Berlijn en Frankfurt. De volgende ronde Griekenland-Europa is volgende week. Dan is er een extra vergadering van de eurogroep en een top met alle EU-regeringsleiders.

In Brussel presenteerde de Europese Commissie vandaag de economische groeicijfers voor de EU. Griekenland hoort bij de hardste economische groeiers van de hele EU, tenminste als het land zich houdt aan alle afspraken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl