Griekse banken moeten voortaan voor hun kasgeld aankloppen bij de eigen centrale bank en niet langer bij de ECB
NOS Nieuws

Ongerustheid op Griekse financiële markten

Het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) dat Griekse banken voor hun kasgeld vanaf volgende week niet langer terecht kunnen bij de ECB, leidt tot veel onrust onder beleggers en investeerders.

De beurs van Athene dook bij opening bijna 10 procent omlaag en stond aan het einde van de ochtend op een verlies van ongeveer 6 procent. Vooral de aandelen van Griekse banken krijgen het flink te verduren met koersverliezen van 15 procent of meer.

Op de obligatiemarkten is de rente op Griekse staatsleningen opgelopen tot onhoudbare en onbetaalbare hoogte. Voor een 10-jaarslening moet bijna 11 procent worden betaald, voor een kortlopende staatslening van 2 jaar zelfs meer dan 18 procent.

Timing

De vrees voor een bankrun op spaargeld groeit en dat zou fataal kunnen worden voor het toch al zwakke Griekse bankwezen. Per saldo verandert er eigenlijk niet zo gek veel aan het functioneren van de banken, maar het feit dat ze voortaan aan een noodloket moeten aankloppen bij de eigen centrale bank is een waarschuwing.

"Regels schrijven de ECB voor dat de maatregel genomen moest worden," zegt NOS-economieredacteur André Meinema, "maar de timing en het momentum is tegelijk een overduidelijk signaal aan de politiek en een wake-upcall."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl