Drone
NOS Nieuws

Tweede Kamer wil sneller boetes voor schenden privacy

De Tweede Kamer wil dat bij grove schendingen van de privacy het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) onmiddellijk boetes kan uitdelen tot maximaal 800.000 euro.

"Het gaat ons om grove schendingen van de privacy", zegt VVD-Kamerlid Van Wijngaarden. "Zoals de situatie dat je bij de spoedeisende hulp van een ziekenhuis wordt binnengereden, en je zonder dat je het weet wordt gefilmd door een cameraploeg van een televisieprogramma."

Hij doelt daarmee op het vroegere televisieprogramma 24 uur tussen leven en dood. In de enige aflevering die is uitgezonden, werden beelden getoond van patiënten op de eerste hulp van het VU medisch centrum in Amsterdam. Veel patiënten wisten niet dat zij werden gefilmd. Het kwam uiteindelijk tot een schikking met het Openbaar Ministerie. De andere afleveringen zijn vernietigd.

Bijten

Coalitiepartijen VVD en PvdA willen dat staatssecretaris Teeven het uitdelen van snelle boetes voor dit soort gevallen in zijn wetsvoorstel over privacy opneemt. Teeven wil het CBP ook meer bevoegdheden geven, maar niet zo veel als de Tweede Kamer. Hij vindt dat het CBP te veel macht krijgt als het de privacyregels mag bepalen én overtredingen mag bestraffen.

Kamerlid Van Wijngaarden is het daar niet mee eens. "Ik wil een waakhond die niet alleen kan blaffen maar ook kan bijten."

Voorzitter Kohnstamm van het CBP heeft hiermee de Tweede Kamer aan zijn kant. Kohnstamm pleitte in november al voor de ruimere 'boete-bevoegdheid'.

Tweede Kamer wil snelle boetes bij privacy-schending

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl