VUmc beboet om realityprogramma
Het VU medisch centrum in Amsterdam heeft zich opzettelijk schuldig gemaakt aan het schenden van het medisch beroepsgeheim door mee te doen aan realityprogramma '24 uur tussen leven en dood'. Dat zegt het Openbaar Ministerie. Het ziekenhuis betaalt een boete van 30.000 euro; televisiebedrijf Eyeworks 20.000 euro.
Het OM is met het VUmc en Eyeworks tot een schikking gekomen. Het OM vindt dat de twee partijen zich schuldig hebben gemaakt aan het heimelijk meeluisteren of opnemen van gesprekken in publieke ruimten. Ze hebben beelden en gesprekken opgenomen zonder dat dit vooraf voldoende kenbaar is gemaakt.
In het door Eyeworks geproduceerde programma '24 uur tussen leven en dood' werden beelden getoond van de eerste hulp van het ziekenhuis. Al snel bleek dat niet alle patiënten van de opnames op de hoogte waren. Al na één aflevering werd besloten het programma te schrappen. De overige uitzendingen die al waren opgenomen, zijn vernietigd.
Schadevergoeding
Het OM onderzocht acht aangiftes. Zeven patiënten die aangifte hebben gedaan, hadden vooraf geen toestemming gegeven voor de opnames. Ze krijgen een schadevergoeding van het ziekenhuis en de productiemaatschappij. Hoe hoog dat bedrag wordt, is nog niet bekend.
Het OM ziet de schikking als een passende oplossing, omdat beide organisaties hun volledige medewerking hebben verleend aan het onderzoek en veel media-aandacht te verduren hebben gekregen. Ook vindt het Openbaar Ministerie het positief dat het VUmc zelf onderzoek naar de zaak heeft gedaan. Een zitting heeft volgens justitie onvoldoende meerwaarde.