NOS Nieuws

Groninger klanten blijven geloven in hun V&D

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

'De V&D moet hier blijven'

Door verslaggever Pauline Broekema in Groningen

Veel Groningers hebben hun herinneringen aan de V&D aan de Grote Markt. Vroeger stopten er de lijnbussen, die vlak voor de hoofdingang drommen klanten afzetten. De bloemenman denkt met weemoed terug aan die tijd, aan de klanten en aan de drukte.

Hij roept een vergeten beeld op: de statige portiers, met hun hoge hoed en hun lange jas. Zij moesten ervoor zorgen dat V&D geen speelterrein van kinderen werd.

Koffiehoek

Het waren de jaren dat nog veel middelbare scholen in de Groningse binnenstad zaten. In een vrij uur gingen leerlingen even naar dat complex van vijf verdiepingen. Daar was een muziekafdeling, een heel ruim gesorteerde afdeling met schrijfwaren en boeken.

Je kon er terecht voor posters, make-up en in de kelder was een koffiehoek, de bescheiden voorloper van La Place. Maar voor de milkshake moest je verderop zijn. Aan de Vismarkt waar de, al weer lang geleden verdwenen, Galeries Modernes zat.

We gingen er twee keer per jaar heen, kleren kopen. Dat was een feest.

Klant bij V&D Groningen

Nu zit V&D in zwaar weer. Maar het komt goed met het filiaal in Groningen, zeggen nogal wat klanten die wij spreken. Ook filiaalhouder Eric Bos kan niet geloven dat het doek zal vallen voor zijn goedlopende vestiging.

V&D, zo blijkt uit de gesprekken is geankerd in het bestaan van veel klanten. "We gingen er twee keer per jaar heen", vertelt een klant. Ze komt van het platteland. "Dan ging je hier kleren kopen en dat was een feest."

Hondje

Mijn eigen 'V&D-herinnering' heeft te maken met het hondje uit mijn kinderjaren: Rixt. Ze was geen wegloper, maar toch verdween ze op een dag bij het uitlaten.

Wij kinderen waren ontroostbaar. Tot we een jaar later met mijn moeder door het warenhuis aan de Grote Markt liepen. Langs de kledingrekken en toonbanken schoot daar, uitzinnig kwispelend, het verloren hondje op ons af. Rixt was in gezelschap van een man en een vrouw. Ze hadden haar ergens gevonden, zeiden ze.

Het liep allemaal goed af. We kregen Rixt terug, ze hervond haar normale formaat en heeft nog lang en tevreden geleefd.

'Dat kan niet waar zijn'

Zo zal het ook gaan met de Groninger vestiging van Vroom en Dreesmann, is de overtuiging van velen. V&D dat vertrekt uit Groningen: ondenkbaar. Zoals de vestigingsdirecteur zegt: "dat kan niet waar zijn".

Filiaalleider Eric Bos in gesprek met klanten

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl