Tot nu toe heeft het ministerie 2,5 miljoen voorlopige energielabels verstuurd
NOS Nieuws

Kosten Energielabel voor woningeigenaar dalen

De kosten die woningeigenaren moeten betalen voor hun definitieve Energielabel dalen. Sommige Energie-labeldeskundigen bieden hun diensten zelfs aan voor enkele euro's. Dat antwoordt minister Blok voor Wonen op vragen van de Tweede Kamer.

Blok vraagt zich af of ze er nog wel wat aan verdienen, zonder dat de kwaliteit van hun werk eronder lijdt. "De vraag hierbij is voor welk bedrag de erkend deskundige zijn werk nog wel goed kan doen." Maar met de prijsstelling wil minister Blok zich niet bemoeien, "dat is de verantwoordelijkheid van de markt".

Praktijken

Het is niet bekend of woningeigenaren inderdaad voor deze goedkope Energie-labeldeskundigen kiezen, en of zij inderdaad maar een paar euro hoeven te betalen. Het ministerie heeft geen inzage in deze transacties, die vallen buiten het overheidssysteem.

Wel zijn er klachten binnengekomen dat sommige deskundigen een paar tot nul euro vragen om bovenaan de deskundigenlijst te komen. Vervolgens schroeven ze de prijs op met 'administratiekosten'. Het ministerie waarschuwt deskundigen dat ze uit het Energielabel-systeem worden verwijderd als ze zich schuldig maken aan deze praktijken.

De webtool www.energielabelvoorwoningen.nl wordt aangepast zodat woningeigenaren hun deskundige ook op andere criteria kunnen selecteren. Er doen inmiddels enkele honderden erkend deskundigen mee.

Administratieve lasten

Minister Blok reageert ook op de klachten over te lage, verkeerde en dubbele voorlopige energielabels. De oproep van de Tweede Kamer om de administratieve lasten voor burgers zo laag mogelijk te houden heeft geleid tot een systeem dat relatief eenvoudig is maar niet erg precies.

"Het is eigen aan het gekozen systeem dat eigen investeringen in het energiezuinig maken van de woning niet zijn meegenomen in het voorlopig energielabel. De oorzaak hiervan is dat dit geen openbare informatie is", schrijft Blok.

Ook een koppeling van niet altijd kloppende basisadministraties zoals het Kadaster en de Basisregistratie Personen leidt tot onjuiste voorlopige labels.

Alleen mensen die hun huis gaan verkopen of verhuren hebben een echt label nodig. Tot nu toe hebben 50.000 huiseigenaren zo'n definitief label laten registreren. Eind februari moeten alle vijf miljoen woningeigenaren zijn aangeschreven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl