Wie zijn huis niet gaat verhuren of verkopen hoeft zijn label niet aan te passen.
NOS Nieuws

Meer dan duizend telefoontjes per dag over Energielabel

Bij de helpdesk voor het Energielabel komen op werkdagen meer dan duizend telefoontjes binnen. In het weekend zijn het er twee- tot driehonderd. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat het Energielabel uitgeeft. Op de site www.energielabelvoorwoningen.nl hebben tot nu toe 130.000 mensen ingelogd.

Tot nu toe ontvingen 1,5 miljoen huiseigenaren per post hun label. De overige 3,5 miljoen volgen de komende weken. Half februari moeten alle huizenbezitters hun label binnen hebben. Bijna 22.000 mensen hebben inmiddels hun voorlopige Energielabel omgezet in een definitieve.

Vooral de mensen die een verkeerd label hebben gekregen, klagen ook in het openbaar, via sociale media. Huiseigenaren begrijpen niet waarom de overheid geen rekening houdt met de investeringen die zij al hebben gedaan in energiebesparende maatregelen. Het ministerie wil dat zij die zelf alsnog opgeven, met foto's, rekeningen en dergelijke.

Het voorlopige label is gebaseerd op openbare gegevens uit het Kadaster zoals het type huis, de grootte en het bouwjaar, en op gegevens van vergelijkbare huizen. Die gegevens van vergelijkbare huizen komen uit een onderzoek over het totale huizenbestand in Nederland uit 2006.

"Als gebruik was gemaakt van onderzoek naar het huizenbestand uit 2012, hadden te veel huizen een te gunstig voorlopig label gekregen", laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Bij de helpdesk van het ministerie werken nu 80 mensen, gemiddeld bemannen tot 20 mensen tegelijk de telefoon.

Woningsite

Woningsite Funda gaat de voorlopige Energielabels opnemen bij de kenmerken van woningen. "We krijgen de voorlopige Energielabels aangeleverd van de overheid en die voeren wij in. Zo is het nog transparanter voor kopers wat voor huis ze gaan kopen."

De voorlopige labels zijn grijs, de definitieve labels krijgen hun bijbehorende kleur. Het voorlopige label verdwijnt pas als de makelaar de gegevens op de site van Funda aanpast.

Het energielabel leidt ook tot verschillende andere initiatieven, vooral reclames en acties van installatie- en onderhoudsbedrijven. Maar ook adviesbureaus en keuringsbedrijven verwachten meer werk en zijn naarstig op zoek naar nieuw personeel voor het geven van Energielabel-adviezen.

Mosterd na de maaltijd

Het CDA wil snel een debat met minister Blok om te vragen waarom veel huiseigenaren een ongunstige inschatting hebben ontvangen. Maar VVD en PvdA vinden dat niet nodig. "We hebben voorspeld dat het mis zou gaan, nu ineens een debat is mosterd na de maaltijd", zegt PvdA-Kamerlid De Vries.

Ook VVD en PVV willen eerst een brief van minister Blok afwachten met meer informatie over de invoering van het label, voordat zij instemmen met een debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl