Aartsbischop Oscar Arnulfo Romero (links) werd in 1980 vermoord
NOS Nieuws

Paus verklaart vermoorde Romero tot martelaar

Paus Franciscus stelt dat de Salvadoraanse aartsbisschop Óscar Romero is vermoord uit haat voor het geloof. Dat maakt Romero een martelaar, wat de weg vrijmaakt voor zijn zaligverklaring.

In augustus maakte de paus bekend dat hij Romero versneld zalig wil verklaren. Daarvoor is het essentieel dat Romero een martelaar is. Mensen die hun leven gaven voor het katholieke geloof hebben geen wonder nodig om zalig verklaard te worden.

Romero was de aartsbisschop van San Salvador en een uitgesproken criticus van het militaire regime dat begin jaren tachtig daar de macht had. In 1980 werd hij door een doodseskader vermoord terwijl hij de mis opdroeg.

Kardinaal Ratzinger

Franciscus' voorganger Benedictus had het proces van de zaligverklaring stilgelegd in de tijd voor hij paus was. Benedictus, toen nog kardinaal Ratzinger, was het niet eens met de bevrijdingstheologie die Romero aanhing. Hij vond de theologie, met een sterke nadruk op sociale onderdrukking, te veel aanschurken tegen het marxisme.

Toen Franciscus twee jaar geleden als eerste Latijns-Amerikaanse paus werd aangesteld, was al duidelijk dat hij zich juist wel zou inzetten voor de zaligverklaring van Romero.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl