NOS NieuwsAangepast

Paus: Romero versneld zalig

Paus Franciscus wil de Latijns-Amerikaanse aartsbisschop Óscar Romero versneld zalig laten verklaren. Het proces daartoe, dat door zijn voorganger Benedictus was stilgelegd, heeft hij weer in gang gezet.

Romero was de aartsbisschop van San Salvador en een uitgesproken criticus van het militaire regime dat begin jaren tachtig daar de macht had. In 1980 werd hij door een doodseskader vermoord terwijl hij de mis opdroeg.

Het proces om hem zalig te verklaren werd stilgezet door kardinaal Ratzinger, de latere paus Benedictus. Ratzinger was het niet eens met de bevrijdingstheologie die Romero aanhing. Die theologie, met een nadruk op sociale onderdrukking, is nog altijd populair in Zuid-Amerika, maar schurkt voor het Vaticaan te veel aan tegen het marxisme.

Martelaar

Paus Franciscus, zelf afkomstig uit Zuid-Amerika, is er zelfs voorstander van om Romero als martelaar zalig te verklaren. Mensen die hun leven gaven voor het katholieke geloof hebben geen wonder nodig om zalig verklaard te worden.

Om Romero als martelaar zalig te verklaren, is wel een bredere interpretatie van die term nodig. Nu noemt de Rooms-Katholieke Kerk iemand een martelaar als hij of zij gedood is uit haat voor de kerk. Franciscus wil die term oprekken, zodat ook mensen die werden gedood wegens hun werk voor de Kerk eronder vallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl