Vaccin tegen Q-koorts
NOS Nieuws

Een op drie Q-koortspatiënten blijft vermoeid

Een op de drie Q-koortspatiënten heeft twee jaar na besmetting nog ernstige gezondheidsklachten. Dat blijkt uit onderzoek aan het Radboudumc in Nijmegen.

Tussen 2007 en 2011 was in Noord-Brabant de grootste geregistreerde uitbraak van de infectieziekte Q-koorts ooit ter wereld. Er waren ruim 4000 gemelde patiënten, maar het werkelijke aantal liep waarschijnlijk in de vele tienduizenden. Zeker 25 patiënten overleden.

Werk

Gezondheidswetenschapper Joris van Loenhout onderzocht het langetermijneffect van de ziekte. Na twee jaar bleken patiënten nog klachten te hebben als ernstige vermoeidheid. Een op de vijf patiënten wordt één jaar na besmetting nog beperkt in zijn werk.

Volgens van Loenhout voelen veel patiënten zich niet gehoord door hun huisarts. Die zegt vaak dat hij niets voor hen kan betekenen omdat er geen bewezen effectieve behandeling is.

Compensatie

Al langer is bekend dat veel Q-koortspatiënten nog altijd kampen met de gevolgen van de uitbraak. Enkele honderden slachtoffers hebben de staat aansprakelijk gesteld voor hun gezondheidsschade. Ze wijzen erop dat pas in 2009 werd begonnen met het inenten van melkgeiten, een belangrijke besmettingsbron.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl