NOS NieuwsAangepast

Patiënten Q-koorts dienen claim in

Zo'n 320 Q-koortsslachtoffers dienen vandaag een claim in bij de overheid. Zij stellen de staat aansprakelijk voor de schade die de patiënten na de uitbraak in 2007 hebben geleden.

In een brief aan de ministers Schippers en Kamp maken de advocaten van de slachtoffers duidelijk dat de overheid tekort is geschoten in haar plicht als toezichthouder. Volgens advocaat Ivo Sindram koos de overheid bewust voor de economische belangen van boeren. De gezondheid van mensen kwam op de tweede plaats.

Het gevolg was dat pas in 2009 begonnen werd met de inenting van melkgeiten, twee jaar na de uitbraak. Daarnaast heeft de overheid burgers niet goed geïnformeerd over de risico's van de bacterie, zegt de advocaat.

Gevolgen

Sindrams cliënten hebben nog steeds last van de Q-koortsbesmetting die zij jaren geleden opliepen. Sommigen hebben chronische vermoeidheidsklachten die vermoedelijk niet meer overgaan.

De 320 slachtoffers eisen geld van de staat. Sindram zegt dat de eisen uiteenlopen van 5000 tot 500.000 euro per persoon. Bij mensen die al met pensioen waren, gaat het om een paar duizend euro. "Maar er zitten ook mensen tussen die hun bedrijf of baan zijn kwijtgeraakt. Dan zit je met heel andere schadebedragen."

Taai gevecht

De advocaten vrezen een heel taai gevecht met de overheid. "Ik hoop toch echt dat de overheid dit de slachtoffers niet zal aandoen en dat er in ieder geval snel een oplossing komt", zegt Sindram. "Bijvoorbeeld in de vorm van een compensatiefonds."

Een woordvoerster van VWS laat weten dat het ministerie de procedure afwacht.

100.000 besmettingen

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan. In Nederland werd de ziekte vooral overgedragen door besmette melkgeiten en melkschapen. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar.

De uitbraak van Q-koorts in 2007 in Nederland is voor zover bekend de grootste ter wereld. Tussen 2007 en 2010 zijn naar schatting 100.000 mensen besmet geraakt. Zeker 25 mensen zijn aan de ziekte overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl