Bart Kamphuis NOS
NOS Nieuws

Illegaal gokken in cafés levert miljoenen op

 • Nik Wouters

  Verslaggever economie

 • Nik Wouters

  Verslaggever economie

In horecazaken wordt jaarlijks voor miljoenen euro's illegaal gegokt. In cafés in het hele land staan computers waarmee op sportwedstrijden kan worden gewed, zogenoemde gokzuilen, maar dat mag niet.

De Kansspelautoriteit voerde het afgelopen jaar 25 controles uit in verschillende gemeenten. Bij vrijwel alle controles zijn gokzuilen aangetroffen. Slechts bij twee controles waren er die er niet.

In Ede zijn recent nog drie cafés gesloten vanwege de gokcomputers.

Illegaal gokken in cafés levert miljoenen op

Veel geld

"Er is bij gokzuilen geen toezicht op kansspelverslaving, minderjarigen kunnen bij de automaten en je kunt als speler niet controleren of je weddenschap eerlijk wordt afgehandeld", zegt Martijn van de Koolwijk, woordvoerder van de Kansspelautoriteit.

De hoogste omzet die wij hebben gezien is 50.000 euro in zes weken

Kansspelautoriteit

De automaten leveren de eigenaar veel geld op. "De hoogste omzet die wij hebben gezien, is 50.000 euro in zes weken. Landelijk gaat het om miljoenen euro's op jaarbasis."

Het is niet zo dat alle winst naar de café-eigenaar gaat. Hij draagt een groot deel af aan de personen die de gokzuil aan hem leveren of hij krijgt maandelijks alleen een vergoeding.

 • Bart Kamphuis NOS
  Een van de cafés in Ede waar gokzuilen in beslag zijn genomen
 • Kansspelautoriteit
  Een oudere variant van een gokzuil
 • Bart Kamphuis NOS
  Een van de cafés in Ede waar gokzuilen in beslag zijn genomen
 • gokzuil

Verborgen

De gokcomputers worden steeds beter verborgen door de café-eigenaren. Soms lijkt het slechts een laptop met daarop een zoekscherm van Google, maar als er een code wordt ingevoerd kan er direct worden gegokt.

De Kansspelautoriteit wil dat gemeenten hun horecazaken controleren op de gokzuilen, omdat de toezichthouder zelf te weinig inspecteurs heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl