Een café in Ede waar gokzuilen in beslag zijn genomen
NOS Nieuws

Criminelen achter gokcomputers in beeld

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

  • Nik Wouters

    Verslaggever economie

Criminelen trekken heel Nederland door om gokcomputers bij horecazaken aan de man te brengen. Op de computers kunnen klanten wedden op sportwedstrijden. De Kansspelautoriteit heeft het netwerk achter de zogenoemde gokzuilen in beeld.

"Er zitten meerdere tussenpersonen achter die Nederland bevoorraden", zegt Martijn van de Koolwijk van de Kansspelautoriteit. "En er zijn ook buitenlandse organisaties bij betrokken."

Een café-eigenaar uit Ede moest onlangs sluiten, omdat in zijn zaak een gokzuil stond. Hij vertelt dat er een vertegenwoordiger langskwam die zei dat hij kosteloos een gokcomputer in zijn zaak kon neerzetten.

De eigenaar zou een percentage van de omzet krijgen. Volgens het café stond de gokzuil er pas twee dagen toen er een inspecteur van de Kansspelautoriteit langskwam. Dat het illegaal is om de gokzuilen in je café te hebben, was de café-eigenaar niet bekend.

Vervolging

De Kansspelautoriteit heeft niet de bevoegdheid om de grens over te gaan en de buitenlandse criminelen achter de gokpraktijken op te pakken en te vervolgen. Daarvoor werkt de toezichthouder samen met het Openbaar Ministerie. Er valt nog niet te zeggen of en wanneer er arrestaties worden verricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl