Nederlandse cricketers vieren het winnen van de World Cricket League
NOS Sport

Toekomst Nederlands cricketteam weer rooskleurig

Het Nederlands cricketteam promoveerde dankzij het winnen van de World Cricket League in Namibië afgelopen weekend naar de eerste divisie. Door het behalen van de eerste trofee in veertien jaar is het team minimaal drie jaar verzekerd van topcricket en een jaarlijkse subsidie van 400.000 euro.

Anton Roux, de Zuid-Afrikaanse bondscoach van het Nederlands team, kon bij terugkomst in Nederland zijn geluk niet op. "Ik ben zo trots op mijn spelers. Dit was een zo ongelooflijk belangrijk toernooi om te winnen en de spanning was zó groot. Het was écht alles of niets dit toernooi. We kunnen nu de komende jaren weer veel topwedstrijden spelen en meedoen op een hoog niveau."

Het had niet veel gescheeld of Nederland had als een van de favorieten voor de eindzege niet eens de finale gehaald. Voorafgaand aan de laatste groepswedstrijd moest Nederland zelf dik winnen van Oeganda en bovendien was het afhankelijk van Kenia dat Nepal diende te verslaan.

"Wij hebben tegen Oeganda gezorgd voor een mirakel. We wisten dat we een kleine kans hadden, maar we bleven in die kans geloven en hebben hem uiteindelijk met beide handen gegrepen. We moeten Kenia bedanken, maar dat doet niks af aan onze prestatie", aldus Roux.

Het winnen van het toernooi en de promotie zorgt ervoor dat de toekomst van Nederland er een stuk rooskleuriger uitziet. Na het mislopen van het WK 2015 en de daaropvolgende degradatie naar de tweede divisie, leek het team van Roux een zware periode tegemoet te gaan. "2014 was voor ons een heel moeilijk jaar", beaamt Roux.

"De teleurstelling na het mislopen van het WK en de degradatie was enorm. Dit toernooi was bepalend voor de toekomst van het hele Nederlandse cricket. We kunnen nu gelukkig weer bouwen aan een stabiel team, regelmatig wedstrijden spelen en ons zo zien te kwalificeren voor het WK van 2019."

Nederland speelt nu de komende drie jaar tegen onder meer landen als Ierland, Schotland en Afghanistan om kwalificatie voor dat WK in Engeland af te dwingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl