Zelfrijdende auto in december de weg op

De stuurloze auto die in december tussen Ede en Wageningen gaat rijden Provincie Gelderland

Wie in december tussen Ede en Wageningen reist, moet niet raar opkijken als er een auto voorbijrijdt zonder bestuurder. Dan begint er namelijk een proef met twee zelfrijdende auto's. 

Vanmiddag gaf de provincie Gelderland toestemming voor het project. De auto's zullen dagelijks op de provinciale weg tussen station Ede en de campus van de Wageningen Universiteit rijden, een afstand van ongeveer 6 kilometer. In een controlekamer in Ede kan ingegrepen worden als er iets fout gaat.

Nederland is het eerste land ter wereld waar een zelfrijdende auto zonder stuur de openbare weg op mag. Om dat mogelijk te maken, moeten de verkeersregels worden aangepast. De ministerraad gaf afgelopen week toestemming om te experimenteren met nieuwe vormen van vervoer, waaronder de zelfrijdende auto.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De zelfrijdende auto

Veiligheid getest

De universiteit heeft samen met de provincie Gelderland, TU Delft en TNO onderzoek gedaan naar de zelfrijdende auto. Tijdens de proef wordt onder meer de veiligheid van de voertuigen getest.

De provincie Gelderland is trots op de wereldprimeur. "Zelfsturende auto’s zijn het vervoer van de toekomst. Minder files, minder ongelukken en beter voor het milieu", zegt gedeputeerde Conny Bieze.

In februari begint in de Rotterdamse haven een proef met zelfrijdende vrachtwagens, maar die hebben een chauffeur en een stuur om te kunnen ingrijpen. De auto's die tussen Ede en Wageningen rijden, hebben dat niet. 

STER Reclame