Een echo-apparaat van Philips in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven
NOS Nieuws

Philips worstelt met markten en valuta

Elektronicaconcern Philips heeft het voorbije jaar behoorlijk wat last gehad van zwakke munten en tegenvallende vraag. De markten in Rusland en China stellen teleur en de impact van zwakke valuta van opkomende markten, zoals Rusland, Argentinië en in Zuidoost-Azië, drukken de resultaten.

De cijfers zijn echter geen verrassing want Philips waarschuwde twee weken geleden al voor tegenvallende resultaten.

De omzet van het bedrijf daalde in 2014 met 3 procent naar 21,4 miljard euro. De winst kelderde naar 411 miljoen. Vorig jaar was de nettowinst nog 1,2 miljard euro; een daling van 65 procent.

"Stap terug"

De gezondheidsdivisie Healthcare presteerde over de hele linie minder. De consumentendivisie (Consumer Lifestyle) deed het in het vierde kwartaal juist erg goed, net als de lichtdivisie (Lighting). De omzet in led-verlichting steeg met 20 procent.

"Al met al was 2014 een stap terug", zegt bestuursvoorzitter Frans van Houten. "We hebben de nodige maatregelen genomen, maar we blijven erg voorzichtig als het gaat om de macro-economische vooruitzichten en de wisselvalligheid in sommige markten. Voor dit en volgend jaar verwachten we ook meer incidentele kosten."

De reorganisatiekosten raamt het bedrijf op 250 miljoen. de kosten voor de opsplitsing op 300 à 400 miljoen euro.

Door problemen en vertragingen in de fabriek in het Amerikaanse Cleveland werd de productie vorig jaar tijdelijk stilgelegd. De kosten daarvan lopen op tot ongeveer 225 miljoen euro.

Opsplitsing

September vorig jaar maakte Philips bekend zich op te splitsen in twee aparte zelfstandige bedrijven. De eerste tak is de lichtdivisie, de core business van de fabrikant uit Eindhoven. Juist deze tak wordt verkocht, maar kopers zijn nog niet gevonden.

De andere tak gaat nu door het leven onder de naam HealthTech en richt zich op het samenvoegen van gezondheid en consumentenelektronica. Opvallend is dat juist deze tak moeilijkheden ondervindt.

Bij Philips werken wereldwijd ruim 113.000 mensen.

Beurskoers

Op de Amsterdamse beurs laten beleggers het aandeel vallen, in een licht negatieve markt. Het aandeel Philips noteert rond de middag meer dan 5 procent lager.

Van de winstwaarschuwing van twee weken geleden trokken beleggers zich toen eigenlijk weinig aan. Philips schoot met de stijgende beurskoersen mee omhoog. De voorbije weken is het aandeel bijna 15 procent in waarde gestegen. De AEX-index zelf won meer dan 12 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl