Syriza-leider Tsipras komt net tekort voor een absolute meerderheid
NOS Nieuws

Syriza na grote winst op zoek naar coalitie

In Griekenland heeft de linkse partij Syriza een grote verkiezingsoverwinning geboekt, maar partijleider Alexis Tsipras moet wel op zoek naar een coalitiepartner. Syriza komt twee zetels tekort voor een absolute meerderheid. Er lijken nu twee opties te bestaan, zegt correspondent Bruno Tersago in het Radio 1 Journaal.

Met bijna alle stemmen geteld komt Syriza op 36,4 procent van de stemmen, goed voor 149 van de 300 zetels in het parlement; de grootste partij krijgt in Griekenland een bonus van 50 zetels. De conservatieve partij Nieuwe Democratie van premier Antonis Samaras is de tweede partij met 27,8 procent.

Volgens correspondent Tersago, die in Athene is, was duidelijk dat de Grieken snakten naar verandering: " Maar dat de uitslag zo overweldigend zou zijn, had niemand verwacht."

"Keuze beperkt"

Tsipras krijgt vandaag een mandaat van de president om een regering te gaan vormen. Hij krijgt daar drie dagen de tijd voor. "Het zal moeilijk worden", zegt Tersago. "Gisteren heeft Syriza nog gezegd niet te willen samenwerken met partijen die willen bezuinigen, dus de keuze is beperkt."

Tsipras zou kunnen gaan praten met een partij die helemaal ter rechterzijde van het politiek spectrum staat, de Onafhankelijke Grieken. "Ook die is tegen bezuinigingen, maar dat is dan ook het enige dat ze verbindt."

"Water bij de wijn"

Een andere optie is Potami, een vrij nieuwe centrumpartij met waarschijnlijk 17 zetels. "Een aantal mensen van Potami is lid geweest van andere partijen en heeft in het verleden voor de bezuinigingen gestemd."

Tersago verwacht dat Syriza in elk geval water bij de wijn zal moeten doen om tot een samenwerking te komen met een van beide partijen. "En daarna nog naar Brussel en Berlijn, wat betekent dat er nog meer water bij de wijn moet. Het is zeker dat Tsipras niet simpelweg zijn programma kan uitvoeren."

Door de overwinning van Syriza zullen voor het eerst in veertig jaar tijd niet de conservatieven of de socialisten aan de macht zijn in Griekenland. Tsipras is vanochtend begonnen aan gesprekken met mogelijke coalitiepartners. Zijn eerste overleg is met de leider van de Onafhankelijke Grieken, Panos Kammenos. Later vandaag spreekt hij ook met de leider van Potami.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl