Premier Samaras eerder vandaag nadat hij zijn stem had uitgebracht
NOS Nieuws

Griekse premier geeft nederlaag toe

De Griekse premier Samaras heeft toegegeven dat zijn Nieuwe Democraten de verkiezingen hebben verloren en de grote rivaal Syriza gefeliciteerd met de overwinning.

"Ik draag een land over dat deel uitmaakt van de EU en de eurolanden. In het belang van dit land hoop ik dat de volgende regering behoudt wat is bereikt", zei hij.

Daarmee doelt Samaras vermoedelijk op het pakket aan bezuinigingen en hervormingen die zijn regering heeft doorgevoerd en die de Griekse economie uit het dal moeten trekken.

Syriza-aanhangers in Athene vieren de overwinning

Syriza heeft bij de parlementsverkiezingen van zondag net wel of net geen absolute meerderheid gehaald. Om alleen te kunnen regeren, heeft de partij 151 zetels nodig in het 300 zetels tellende Griekse parlement.

In de laatste berekeningen, die mede op basis van de eerste uitslagen zijn gemaakt, eindigt de partij van Alexis Tsipras op 150 zetels, met een foutmarge van één zetel naar beide kanten. Mogelijk wordt de definitieve uitslag pas bekend als alle uitgebrachte stemmen zijn geteld.

Als Syriza op 150 zetels of minder uitkomt, moet het op zoek naar een coalitiepartner om een regering mee te vormen.

Eerste uitslagen

Syriza heeft hoe dan ook een verpletterende verkiezingszege gehaald. Nadat bijna 20 procent van de stemmen zijn geteld, krijgt de partij 35 procent van de uitgebrachte stemmen. De Nieuwe Democraten van premier Samaras staan tweede met 29,3 procent van de stemmen.

Tsipras heeft gezegd dat het de afspraken die met de EU, het IMF en de ECB zijn gemaakt, drastisch wil herzien. Tsipras zegt dat de bezuinigingen en hervormingen die Griekenland in ruil voor zo'n 250 miljard euro moest doorvoeren, onverteerbaar zijn.

De EU-ministers van Financiën komen morgen in Brussel bijeen. Besluiten over Griekenland worden nog niet verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl