Lijsttrekker Alexis Tsipras groet aanhangers nadat hij in Athene heeft gestemd AFP

De linkse Griekse politieke partij Syriza heeft bij de parlementsverkiezingen van vandaag volgens een exitpoll 35,5 tot 39, 5 procent van de stemmen gehaald. Een andere exitpoll houdt het op 36 tot 38 procent van de stemmen.

Dat betekent dat de partij dankzij een winnaarsbonus mogelijk alleen kan regeren; de behaalde percentages zouden goed zijn voor 146 tot 158 zetels in het Griekse parlement dat in totaal 300 zetels telt. 

Of dat werkelijk gebeurt, hangt onder meer af van de vraag of de partij van oud-premier Papandreou de kiesdrempel haalt. Als dat niet zo is, profiteert Syriza van de extra stemmen die het dan toebedeeld krijgt. 

Samaras

De belangrijkste tegenstander van Syriza, Nieuwe Democratie van premier Samaras, haalde volgens dezelfde poll 23 tot 27 procent van de stemmen. Dat zou goed zijn voor 65 tot 75 zetels. 

De strijd om de derde plaats gaat tussen de extreem-rechtse Gouden Dageraad en Potami, een partij van het politieke midden. Beide partijen halen in de exitpoll rond de 7 procent van de stemmen.

Syriza-aanhangers vieren de overwinning AFP

Syriza-partijleider Alexis Tsipras is de verkiezingen ingegaan met de belofte dat hij het met de EU en het IMF overeengekomen bezuinigings- en hervormingsprogramma drastisch zal aanpassen. Hij wil ontslagen ongedaan maken en salarissen en pensioenen verhogen.

De president van de Bundesbank, Jens Weidmann, zei vanavond in een tv-interview dat Griekenland alleen op steun kan blijven rekenen als het zich aan de afspraken houdt. 

Syriza lijkt winnaar Griekse verkiezingen

De stemlokalen gingen 18.00 uur Nederlandse tijd dicht. De partij van Alexis Tsipras kreeg in de laatste peilingen nog 31,2 tot 33,4 procent van de stemmen. 

De eerste voorspellingen op basis van tellingen worden rond 22.30 uur verwacht. De officiële uitslag volgt waarschijnlijk na middernacht. 

STER reclame