Wat biedt Syriza de Grieken?
Griekenland gaat vandaag naar de stembus en de hele wereld kijkt mee. In het internationale perscentrum van Athene staan 850 journalisten geregistreerd. De uitslag bepaalt of Griekenland doorgaat op de ingeslagen weg, en onder leiding van Europa verder blijft bezuinigen, of dat het land het roer drastisch omgooit en de confrontatie zoekt met de Europese geldschieters.
De Griekse kiezer heeft de keuze uit liefst 22 partijen, maar alle ogen zijn gericht op nummer een en nummer twee in de peilingen: de radicaal-linkse partij Syriza en regeringspartij Nieuwe Democratie. Syriza staat al maanden aan kop en de voorsprong neemt nog altijd toe.
De winnaar van de verkiezingen krijgt een bonus van vijftig extra zetels. Maar in geen enkele peiling komt Syriza zo aan de 151 zetels die nodig zijn om zonder coalitiepartner een regering te vormen. Dus blijft het spannend.
Armoedebestrijding
In de gemeente Nea Ionia, vlak naast Athene, is de partij al vier jaar aan de macht. Burgemeester Iraklis Gotsis kreeg landelijke bekendheid doordat hij als eerste burgemeester in Griekenland mensen hielp die zonder stroom zaten omdat ze hun rekening niet hadden betaald. Hij stuurde daar mobiele teams op af van de gemeente om achter de rug van de energiemaatschappij de elektriciteit weer aan te sluiten. Andere gemeenten volgden het voorbeeld.
"Onze eerste prioriteit was de armoedebestrijding. Wij zijn begonnen met een voedselbank, gratis kleding en een artsenpost om zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen", zegt Gotsis.
Problemen
Hij vindt dat Griekenland al veel te lang onder angst gebukt gaat. "Deze regering doet niets aan de problemen van de Grieken. Als Syriza aan de macht komt, zullen meer mensen werk krijgen en is armoedebestrijding niet meer nodig."
Syriza belooft de bezuinigingen op de pensioenen en lonen terug te draaien. Als de Grieken meer te besteden krijgen, zal de economie weer aantrekken, zo is de gedachte. Het betekent wel dat Europa moet meewerken en een groot deel van de Griekse schuld moet kwijtschelden, zegt Gotsis.
Onzekerheid
Maar zover is het nog niet. Bij de voedselbank staat een rij met vooral oudere mensen die zwijgend brood komen halen. "Ik kom al twee jaar bijna elke dag", zegt een man van in de veertig. "Ik haal eten voor mijn moeder en voor mezelf."
De man gelooft niet dat het Syriza zal lukken om de beloftes na te komen. Toch zal hij vandaag wel op de partij stemmen. "Er is veel onzekerheid. We hopen maar dat het beter wordt."