Een vrouw inspecteert haar woning na een raketaanval vlakbij Marioepol eerder deze week
NOS Nieuws

Doden door raketaanval op havenstad Marioepol

In Oost-Oekraïne hebben rebellen de havenstad Marioepol met raketten bestookt, zeggen de autoriteiten. Zeker tien mensen zijn gedood en tientallen mensen zijn gewond geraakt.

De Grad-raketten zijn onder meer ingeslagen in woningen, winkels en een markt. Ook is een controlepost van het leger getroffen.

Leugen

Pro-Russische separatisten ontkennen de aantijgingen. “Dit is totaal onjuiste informatie en een leugen. Rebellen hebben helemaal niet het vuur geopend in de richting van Marioepol, vooral niet op woongebieden”, aldus de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk in een reactie.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) stuurt waarnemers naar het gebied om de situatie te onderzoeken.

Klein akkoord

De afgelopen dagen laaide het geweld in Oost-Oekraïne weer in alle hevigheid op. Officieel geldt er een bestand, maar daar trekken de partijen zich niets van aan.

Rusland en Oekraïne bereikten eind deze week een klein akkoord bij gesprekken in Berlijn. De partijen spraken af zware wapens terug te trekken van het front. In september bereikten Rusland en Oekraïne ook een akkoord over het terugtrekken van grof geschut, maar dat leidde nergens toe.

5000 doden

In het oosten van Oekraïne zijn sinds vorig jaar april, toen de separatisten delen van de regio's Luhansk en Donetsk innamen, meer dan 5000 doden gevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl